Belgische sekswerkers krijgen arbeidscontract en sociale zekerheden
Sekswerkers in België kunnen vanaf vandaag in loondienst werken met een officieel arbeidscontract. Ze hebben zo ook toegang tot sociale zekerheden als pensioen, zwangerschapsverlof en ontslagbescherming. Daarmee is België het eerste land ter wereld dat volwaardige arbeidsovereenkomsten voor sekswerkers bij wet geregeld heeft.
Met de wet die nu van kracht is wil de Belgische regering ervoor zorgen dat sekswerkers veilig aan de slag kunnen. Aan werkgevers worden strenge voorwaarden gesteld. Zo mag een werkgever niet veroordeeld zijn voor een zedenmisdrijf, mensenhandel of het verspreiden van wraakporno. Wie geen vergunning krijgt, maar toch sekswerkers aan het werk heeft, kan vervolgd worden. Ook moet een werkgever zorgen voor een veilige en schone werkomgeving, met bijvoorbeeld een verplichte alarmknop.
"Dit is een revolutie, ook voor werkgevers. Onder de vorige wet was je automatische een pooier als je iemand inhuurde om sekswerk uit te voeren, ook al was het met wederzijdse instemming", zegt Isabelle Jaramillo van belangenorganisatie Espace P. "En voor de sekswerkers betekent het dat hun beroep eindelijk als rechtmatig gezien wordt door de Belgische overheid."
Seksuele handelingen weigeren
Sekswerkers in loondienst krijgen ook rechten in relatie tot hun werkzaamheden. Ze mogen een klant weigeren en seksuele handelingen op ieder moment stoppen. Ook mogen ze zelf bepalen welke seksuele handelingen ze uitvoeren en onder welke voorwaarden, bijvoorbeeld alleen met condoom.
Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is de verwachting dat er zo'n 5000 sekswerkers met een arbeidscontract aan de slag zullen gaan. Sekswerk op zzp-basis blijft ook toegestaan.
De Belgische vakvereniging voor sekswerkers Utsopi noemt de invoering van de wetgeving een historische stap en "noodzakelijk voor een goede balans en een respectvolle, eerlijke relatie tussen sekswerker en uitbater". De wet volgt op de legalisering van prostitutie in België in 2022.