Opnieuw zware confrontaties demonstranten en politie in Georgië
Duizenden demonstranten hebben zich voor de tweede avond op rij verzameld bij het parlementsgebouw in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Ze demonstreren tegen de beslissing van de regering om de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie op te schorten tot 2028. Sommigen probeerden de metalen hekken rond het parlement te vernielen.
De politie greep in met waterkanonnen om de betogers terug te drijven. Ook werd er pepperspray tegen hen gebruikt.
Het overgrote deel van de bevolking in Georgië is volgens opiniepeilingen voorstander van toetreding tot de EU, een doel dat zelfs is opgenomen in de grondwet. Het opschorten van de onderhandelingen leidt tot grote woede in Georgië .
Honderden medewerkers van ministeries hebben brieven ondertekend waarin ze de opschorting als "onconstitutioneel" bestempelen. Een aantal universiteiten heeft de colleges afgeblazen en ook het bedrijfsleven heeft de regering opgeroepen de beslissing te heroverwegen.
Gisteren liep een protest bij het parlement ook al uit de hand. Er raakten 32 agenten en een onbekend aantal demonstranten gewond. 43 betogers werden aangehouden.
Ook president Zoerabisjvili, die grotendeels een ceremoniële rol heeft, deed mee met die demonstratie. Volgens haar heeft de regering het eigen volk de oorlog verklaard. Vandaag riep ze de politie op geen geweld te gebruiken tegen de betogers.
Een van de oppositieleiders, Elene Chosjtaria, brak haar hand bij de demonstratie van donderdag. Ze vergelijkt het politie-ingrijpen met de wijze waarop de oproerpolitie in Rusland en Belarus te werk gaat.
Vanavond sprak ze haar aanhang toe en bezwoer niet te zullen opgeven. Ze riep ook de internationale gemeenschap op om na te denken hoe die mensen kan steunen "die echt geloven in Europese waarden".
Gefraudeerd
De beslissing om de onderhandelingen met de EU op te schorten komt van de regeringspartij Georgische Droom, die in oktober volgens de officiële uitslag de verkiezingen won. De oppositie stelt dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd, met hulp van Rusland.
Georgische Droom zegt de toetredingsgesprekken te willen bevriezen omdat de EU Georgië chanteert. De beslissing kwam enkele uren nadat het Europees Parlement een resolutie had aangenomen waarin de Georgische verkiezingen niet vrij en niet eerlijk worden genoemd.
Georgische Droom had ook vóór de omstreden verkiezingen al een meerderheid in het parlement. Eerder dit jaar kwam de regeringspartij al met andere omstreden besluiten. Zo kwamen er wetten tegen zogenaamde buitenlandse agenten en lhbti-rechten, die lijken op regels die ook in Rusland gelden.