Nationaal Heksenmonument tegen vrouwenhaat komt in Roermond
Om de slachtoffers van heksenvervolgingen te herdenken, komt er een Nationaal Heksenmonument in Roermond. Het monument is ook bedoeld om aandacht te vragen voor hedendaags geweld tegen vrouwen. Het is de bedoeling dat het monument volgend jaar of in 2026 wordt gerealiseerd.
Voor het monument had de stichting Nationaal Heksenmonument drie 'kandidaatsteden' uitgezocht: 's Heerenberg, Oudewater en Roermond. De keus viel op Roermond omdat in die stad de meeste heksen zijn vervolgd en gedood, meldt L1 Nieuws.
"In de jaren 1613/1614 zijn binnen een paar maanden tijd in Roermond meer dan 80 mensen levend verbrand", aldus stichting. Bij de toekenning aan Roermond speelt ook mee dat de stad goed te bereiken is met het openbaar vervoer en plannen heeft gepresenteerd voor educatie aan groepen en op scholen.
Cirkel van vijf vrouwen
Kunstenares Rietje Geurts maakte alvast een ontwerp voor het monument: "Mijn ontwerp is een cirkel van vijf vrouwen die weten dat ze op de brandstapel gaan, dat ze moeten vertrekken. Wat doe je dan? Je schrikt je rot, je hebt verdriet, je bent bang. Maar tegelijkertijd hou je elkaar ook vast: ik help je. Die enorme emotie wil ik erin brengen."
Of Geurts' ontwerp daadwerkelijk wordt gerealiseerd, staat nog niet vast. De beoogde plek voor het nationaal heksenmonument is naast de Rattentoren, achter de kathedraal in het centrum van Roermond.
Resten van vrouwenhaat
De Stichting Nationaal Heksenmonument werd begin vorig jaar opgericht en wijst erop dat eeuwenlang tienduizenden mensen, voornamelijk vrouwen, zijn veroordeeld, gemarteld en geëxecuteerd als gevolg van de heksenvervolgingen. Die hebben hun sporen nagelaten in vrouwen van nu, aldus de stichting: "Hoe zij worden gezien en hoe zij zichzelf zien."
Op de website van de stichting worden namen gepubliceerd van toenmalige slachtoffers. Het monument zou moeten bijdragen aan hun eerherstel.
Aan de andere kant zien de initiatiefnemers een direct verband met hedendaagse vrouwenhaat, femicide en complot- en zondebokdenken. Met essays en lespakketten wil de stichting proberen om daar iets aan te doen: "Kennis van de geschiedenis maakt het makkelijker om de resten van vrouwenhaat ook in de huidige tijd te detecteren en aan te pakken", aldus de stichting.