Onderwijsdebat gaat door, geen uitstel vanwege onderhandelingen
De Tweede Kamer is doorgegaan met de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs voor volgend jaar. Een deel van de oppositie wilde de behandeling uitstellen, in afwachting van de onderhandelingen die buiten de openbaarheid gevoerd worden over het terugdraaien van bezuinigingen, maar een ruime meerderheid voelt daar niets voor.
Gisteren werd duidelijk dat coalitie- en oppositiepartijen samen willen praten over wijzigingen van de begroting van minister Bruins. De oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie en JA21 hebben samen een wijzigingsvoorstel ingediend om zo'n 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te schrappen.
De coalitie heeft steun van de oppositie nodig om de begroting ook door de Eerste Kamer te krijgen, want daar hebben de regeringspartijen geen meerderheid. Bij de vier oppositiepartijen heeft zich inmiddels ook de SGP aangesloten. Het is de bedoeling dat de onderwijswoordvoerders van deze vijf partijen na het debat met hun collega's van de regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB gaan overleggen hoe het nu verder moet.
'Bezuinigingen die geen bezuinigingen meer zijn'
Denk-woordvoerder Ergin sprak van een bijzondere situatie. Hij stelde voor pas verder te debatteren als er een akkoord is tussen de coalitie en oppositie. "Bezuinigingen die straks misschien geen bezuinigingen meer zijn en een minister die onder curatele staat van fractievoorzitters."
GroenLinks-PvdA en SP sloten zich daarbij aan. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Stultiens: "De coalitie zei dinsdag steeds: 'U moet niet bij ons zijn, maar bij de minister'." Hij kwalificeerde dat als "gelul", nu de coalitie achter gesloten deuren zonder de minister toch besprekingen is begonnen over aanpassingen.
Maar de regeringsfracties en D66, CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP vinden dat het debat kan verdergaan en dat Bruins dan kan antwoorden op eerder gestelde vragen. De onderhandelende oppositiefracties pleitten wel voor een 'derde termijn' (een nieuwe debatronde), nadat er een akkoord is gesloten over aanpassingen. Maar ook daar was geen meerderheid voor.
Bruins: niet onder curatele
Bruins zei bij het begin van het debat dat hij de begroting gewoon wil verdedigen zoals die er nu ligt. Hij vindt niet dat hij onder curatele staat. "Mijn taak is om hier in dit huis zo veel mogelijk fracties te overtuigen van de inzet van het kabinet."
Hij voegde eraan toe niet doof te zijn voor de geluiden uit de samenleving: "Ik heb ook het Malieveld gezien", zei Bruins, verwijzend naar de grote demonstratie van afgelopen maandag. Maar volgens hem gaat er nog steeds heel veel geld naar onderwijs en wetenschap. "We hebben ook een aantal intensiveringen kunnen behouden. Zo blijft het mbo grotendeels buiten schot."
Ook vraagt de minister zich af of meer geld wel de oplossing is. Instellingen hebben volgens hem moeite om het uit te geven.
Bovendien heeft ons land inmiddels te maken met "demografische krimp", waardoor er minder studenten komen. En het kabinet-Schoof heeft ervoor gekozen om vooral te investeren in koopkracht en defensie, legde de minister uit. "En dan moet er elders bezuinigd worden."