Inspecties: nog steeds grote problemen in tbs-kliniek Oostvaarders
Ondanks verbetertrajecten is er nog te veel mis in tbs-kliniek Oostvaarders in Almere. Dat concluderen de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een tussenrapport.
De kliniek ligt sinds enkele jaren onder vuur vanwege allerlei problemen. Ook dit jaar waren er misstanden. Twee patiënten overleden en twee anderen moesten naar het ziekenhuis na drugsgebruik. Ook werden opnieuw therapeuten ontslagen wegens een relatie met een patiënt.
Sinds 2022 werden zeker zeven medewerkers ontslagen na ongepaste relaties met patiënten, schrijft Omroep Flevoland.
Samenwerken
Volgens de onderzoekers ontbreekt het in de kliniek aan een integrale behandelvisie. Daarmee wordt bedoeld dat de zorgprofessionals niet samenwerken en de zorg aan patiënten niet zien als een compleet traject maar als losstaande behandelingen.
"Medewerkers en teams ervaren in hun werk weinig inhoudelijke sturing en werken als eilandjes", schrijven de inspecties.
Dat geldt volgens de inspecties ook voor verbeteracties. Als de kliniek maatregelen neemt om de behandelingen of de veiligheid te verbeteren, zijn die vaak niet concreet en is het onduidelijk hoe ze zich verhouden tot andere verbeteringsmaatregelen.
Personeelstekort
Daarnaast speelt een personeelstekort de kliniek parten. De directie zegt tegen de inspecties dat medewerkers nooit in hun eentje worden ingeroosterd op een groep, maar medewerkers spreken dat volgens de inspecties tegen.
Ook gebeurt het wel eens dat medewerkers 's avonds in hun eentje cliënten insluiten. De inspecties noemen dat onverantwoord.
Volgens het rapport werken er veel betrokken en bevlogen mensen bij de kliniek, maar ervaren zij een grote werkdruk. Maatregelen om de werkdruk te verlagen, zijn tot nu toe onvoldoende gebleken.
Intensiever toezicht
Volgens het rapport voelen medewerkers zich niet gezien en durven ze bepaalde onderwerpen niet met leidinggevenden te bespreken. "Bijvoorbeeld als het gaat om gevoelens voor een patiënt", staat in het rapport.
De inspecties gaan het komende halfjaar nog intensiever toezicht houden. De Dienst Justitiële Inrichtingen, de overheidsdienst waar de Oostvaarderskliniek onder valt, meldt op de website dat er naar aanleiding van het rapport externe expertise wordt ingehuurd "bij het verder implementeren en in samenhang brengen van de verbetermaatregelen".
Daarnaast zullen twee mensen worden aangesteld die de aanbevelingen van de inspecties gaan monitoren en de directie van de kliniek waar nodig gaan adviseren.