Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, tijdens het debat vandaag over de begroting
NOS NieuwsAangepast

Veldkamp: we zullen Netanyahu arresteren als hij in Nederland is

Nederland respecteert de beslissing van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Netanyahu. Als hij op Nederlandse bodem komt, zal hij worden gearresteerd, zei minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Ook zal Nederland geen 'niet-essentiële' contacten meer aanknopen met Netanyahu. Hetzelfde geldt voor de voormalige Israëlische minister van Defensie Gallant en Hamas-leider Masri, ook bekend als Deif. Ook tegen hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

"Nederland voert het statuut van Rome voor 100 procent uit", zei de minister. Dat statuut regelt de oprichting van het in Den Haag gevestigde ICC en hoe er met uitspraken daarvan wordt omgegaan.

De minister voegt er in de Tweede Kamer wel bij dat Nederland het "in principe" zal doen. "Komt zo iemand voor een internationale organisatie", zegt de minister, zoals het OPCW of het ICC, "dan wordt het afgewogen."

De kans lijkt klein dat Netanyahu of een van de andere verdachten inderdaad op korte termijn voet op Nederlandse bodem zullen zetten. Wel is Veldkamp van plan om binnenkort een bezoek te brengen aan het Midden-Oosten.

Wilders naar Israël

Ook PVV-leider Wilders wil volgende maand naar Israël reizen, onder meer voor een bezoek aan de illegale Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Dat bezoek staat wat Veldkamp betreft haaks op het regeringsbeleid. Maar hij kan Kamerleden niet voorschrijven wat ze wel of niet kunnen doen.

Onduidelijk is nog wat de gevolgen van de uitspraak van het ICC zullen zijn voor die voorgenomen bezoeken van Veldkamp en Wilders. In het debat over de begroting van zijn ministerie benadrukte Veldkamp dat er een verschil is tussen essentiële en niet-essentiële contacten, al is niet duidelijk waar de grens precies ligt. Als er toch een essentieel gesprek nodig is, zal hij dat eerst bespreken in de ministerraad.

Te zachte toon

Linkse oppositiepartijen vinden het niet kunnen dat Veldkamp, of andere leden van het Nederlandse kabinet, nog de hand schudden van de Israëlische premier.

Zij vinden überhaupt dat ons land een te zachte toon aanslaat tegen de Israëlische regering, omdat er geen gevolgen worden verbonden aan het optreden van Israël in Gaza en Libanon.

Veldkamp meent dat hij in internationaal verband juist een voortrekkersrol speelt bij het aanspreken van Israël. "Maar ik wil de deur niet dichtslaan. Ik kan wel hoog van de toren blazen, maar we zijn een klein land. We doen allerlei dingen om het humanitaire leed in Gaza te verlichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl