NOS Nieuws

Faber: meer opvangplekken nodig voor jonge vluchtelingen

Het kabinet roept medeoverheden met klem op meer alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) op te vangen. Minister Faber van Asiel vraagt provincies en gemeenten mede namens haar collega Keijzer van Volkshuisvesting "bestaande plekken voor deze kwetsbare groep te behouden en nieuwe plekken te realiseren".

Nidos (de opvangorganisatie voor amv's) zegt dat er tot 1 juli volgend jaar behoefte is aan zo'n 3000 plekken voor amv's met een verblijfsstatus en dat dat aantal eind van het jaar oploopt tot ongeveer 3500. De huidige capaciteit is maar 1720 plekken.

Reden tot grote zorg

Volgens de ministers is de opvangsituatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen met en zonder verblijfsstatus, reden tot grote zorg. Ze benadrukken dat het aantal plekken achterblijft bij wat nodig is en dat de doorstroom vanuit het opvangcentrum in Ter Apel naar andere locaties stagneert. "Het COA en Nidos zetten zich onvermoeibaar in om meer duurzame opvangplekken voor amv's te realiseren. Dat kunnen zij echter niet alleen."

Ook in het algemeen is de druk op de asielopvang zeer hoog en de verwachting is dat die nog zal toenemen. "Onvoldoende uitstroom van statushouders uit de opvang naar huisvesting is hiervan een van de oorzaken", schrijven de bewindslieden in hun brief aan provincies en gemeenten. De brief is twee weken geleden al verstuurd, en is vandaag naar de Tweede Kamer gegaan.

Verplichting voor gemeenten bestaat nog

Het kabinet wil de verplichting voor gemeenten om een bepaald aantal statushouders te huisvesten ('taakstelling') schrappen. Maar Faber en Keijzer benadrukken dat voor het stoppen met die verplichting de wet moet worden veranderd en dat het nog niet zover is. Voor de eerste helft van volgend jaar stelt Faber de taakstelling vast op 17.700.

De eerste helft van dit jaar werd afgesloten met een achterstand van een kleine 11.000 te huisvesten vluchtelingen met een verblijfsstatus. Verwacht wordt dat deze achterstand aan het eind van dit jaar verder is opgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl