Van der Plas (BBB), Yesilgöz (VVD) en Wilders (BBB)
NOS NieuwsAangepast

Btw-verhoging op cultuur, media en sport van tafel: coalitie sloot deal met oppositie

De btw-verhoging op theaters, musea, boeken en sport in 2026 gaat van tafel. Dat hebben de oppositiepartijen in de Tweede Kamer afgedwongen bij het kabinet. Zonder de steun van deze partijen haalt het btw-plan in de Eerste Kamer geen meerderheid, dus minister Heinen van Financiën moest wel overstag.

De Kamer debatteert op dit moment over het Belastingplan, waar de btw-verhoging van 9 naar 21 procent per 2026 in is aangekondigd. GL-PvdA, D66, CDA, ChristenUnie, SGP, Volt en JA21 hebben een gezamenlijke motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen een alternatief te vinden voor de btw-verhoging.

Heinen moet dus alternatieve inkomsten zien te vinden. Het gaat in totaal om 1,2 miljard euro, dat is exclusief de btw-verhoging voor logies en hotels. Dat deel blijft buiten de toezegging van Heinen aan de oppositie. Die alternatieven moeten in het voorjaar van volgend jaar gevonden worden.

Oppositiepartijen trots

In de Tweede Kamer wordt met opluchting en blijdschap gereageerd dat de impopulaire belastingmaatregel van tafel is. Verschillende oppositiepartijen steken niet onder stoelen of banken dat zij trots zijn op hun rol in het behalen van dit resultaat. "De btw-verhogingen maken de problemen in de samenleving groter, niet kleiner", zegt CDA-Kamerlid Inge van Dijk "Daarom ben ik blij dat ze van tafel zijn en het kabinet meegaat met mijn voorstel om een alternatief te vinden."

D66, een van de initiatiefnemers, was van begin af aan fel tegen de btw-verhoging. "We wisten dat honderdduizenden Nederlanders minder zouden sporten, naar voorstellingen zouden gaan en kranten zouden lezen", zegt partijleider Jetten. "Dat is heel slecht voor onze gezondheid en plezier in het weekend." Hij zegt dat het kabinet op een blinde muur aan het afrijden was. "Nu moeten ze op het allerlaatste moment het been bijtrekken, dat had slimmer gekund."

Voor de SGP zit er nog een extra voordeel aan de 'belastingdeal' over de btw. Daarin is ook de belofte meegenomen dat eenverdieners vanaf 2028 minder belasting hoeven te betalen. "Veel eenverdienersgezinnen en huishoudens met een laag of middeninkomen lopen op hun tandvlees. Dit gaat om vele honderden euro's aan belastinggeld per jaar per huishouden", zegt partijleider Stoffer.

Ook bij coalitiepartij NSC is er tevredenheid. "Het is goed dat de btw-verhoging niet doorgaat", zegt de partij in een verklaring. "We verwachten dat hiermee in de Eerste Kamer draagvlak zal zijn voor het hele Belastingplan." Daardoor kunnen onder andere de belastingverlaging in de eerste schijf, meer geld voor huurtoeslag en het kindgebonden budget gewoon doorgaan, zegt NSC.

Uitstel niet mogelijk

Het Belastingplan is een belangrijke wet die het overgrote deel van de inkomsten van de staat regelt, waar uiteindelijk de uitgaven weer van betaald moeten worden. Voor de Belastingdienst en de boekhouding van bedrijven moet er voldoende tijd over zijn om de nieuwe belastingregels en tarieven voor komend jaar te regelen.

De btw-verhoging voor 2026 staat in het Belastingplan van volgend jaar om de verwachte inkomsten van de overheid nu al te kunnen vastleggen. Ook voor bedrijven is dat belangrijk. Klanten kopen in 2025 al producten voor het jaar daarna, zoals kaartjes voor het theater of abonnementen voor de sportschool.

Daarom is uitstel niet mogelijk en moet er vandaag in de Tweede Kamer over worden gestemd. De wet moet dan ook nog voor het eind van het jaar in de Eerste Kamer worden behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl