Dodental door overstromingen Spanje opgelopen naar 205, meer regen op komst
Het dodental door de ongekende overstromingen in Spanje van dinsdag is opgelopen naar 205. Er worden nog steeds mensen vermist, dus de verwachting is dat het dodental verder zal oplopen.
Het gevaar is nog niet over. Weerbureaus waarschuwen voor meer hevige regenval in Tarragona, Catalonië, en een deel van de Balearen.
In Valencia wordt er gevreesd voor een damdoorbraak door de ophoping van water. De dam, die zich in Sot de Chera bevindt, wordt goed in de gaten gehouden. Vijftig mensen zijn preventief geëvacueerd. Het dreigingsniveau is stabiel en het lijkt erop dat het water begint te dalen, dat schrijft de krant El Pais.
Geen stroom en water
Door het noodweer was bij bijna 150.000 huishoudens de stroom uitgevallen. Driekwart van de huizen zou inmiddels weer stroom hebben, toch zijn er nog altijd gebieden waar moeilijk contact mee te krijgen is. Ook zijn er huizen waar geen stromend water beschikbaar is.
500 militairen komen vandaag naar de regio om te helpen met het puin op te ruimen en de lichamen te bergen. Geborgen slachtoffers onder meer overgebracht naar het beursgebouw in Valencia, omdat er elders een tekort is aan plekken om lichamen te bewaren.
De omvang van de materiële schade loopt naar schatting in de miljarden euro's. Voor verzekeraars gaat het een van de duurste rampen worden in de Spaanse geschiedenis. Er zijn bedrijven die geld willen doneren, zo heeft Real Madrid al 1 miljoen euro geschonken.
In voornamelijk geïsoleerde dorpjes zijn ook plunderingen gaande. Op sociale media zijn video's te zien van mensen die een supermarkt leeghalen. Woensdag heeft de politie 39 mensen aangehouden.
Er worden agenten ingezet om verdere diefstallen uit huizen, auto's en winkels te voorkomen.
Koudeput
Het extreme noodweer kwam door een weerfenomeen, een zogeheten koudeput: dat is een bel met koude lucht in een lagedrukgebied dat zich hoog in de lucht bevindt. Het zit ingeklemd tussen hogedrukgebieden en kan daardoor moeilijk weg.
De Middellandse Zee is momenteel 20 graden, terwijl het in de koudeput -20 is. "Dat grote temperatuurverschil zorgt voor sterke verticale luchtstromen, waardoor snel enorme buienwolken kunnen ontstaan. Zo kan er in korte tijd heel veel regen vallen, zeker in een bergachtig gebied", zei NOS-weerman Marco Verhoef al eerder.
Doordat de aarde opwarmt, zullen dit soort weersextremen steeds vaker voorkomen. Het water in de Middellandse Zee was deze zomer warmer dan ooit: in augustus werd een watertemperatuur van 28,47 graden gemeten. Ook deze maand is het water een stuk warmer dan normaal.
Correspondent Miral de Bruijne sprak gisteren inwoners van het zwaarst getroffen stadje: