Politiemensen beveiligden de omgeving na de aanslag in Ankara
NOS Nieuws

PKK eist aanslag bij luchtvaartbedrijf Turkije op

De extremistische Koerdische beweging PKK heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op het staatsluchtvaartbedrijf in de Turkse hoofdstad Ankara van afgelopen woensdag. Bij de aanslag vielen zeker vijf doden en meer dan twintig gewonden. De daders werden doodgeschoten.

Een man en een vrouw schoten om zich heen bij de ingang van het bedrijf TUSAS, dat een belangrijke rol speelt in de Turkse defensie-industrie. Ook lieten ze explosieven afgaan.

De daders kwamen met een taxi aan. De chauffeur bleek te zijn gedood: zijn lichaam werd later gevonden in de kofferbak.

Luchtaanvallen

Turkije ging er al snel van uit dat Koerdische extremisten achter de aanslag zaten. Als reactie voerde het land luchtaanvallen uit op vermoedelijk Koerdische doelen in Irak en Syrië. Het zou gaan om onder meer militaire, inlichtingen-, wapen-, en infrastructuurdoelen.

Gisteren zei de Turkse minister van Defensie dat bij de vergeldingsaanvallen van woensdag 47 doelen zijn vernietigd.

PKK

De PKK is een Koerdische beweging die streeft naar meer autonomie binnen Turkije. De groep gebruikt daarbij geweld en pleegt aanslagen.

De PKK strijdt naar eigen zeggen tegen onderdrukking door de Turkse staat. De beweging wordt door Turkije, maar ook door de EU en de VS, beschouwd als terroristische organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl