PVV-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Agema in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

PVV-minister Agema verdedigt bezuinigingen: 'Nu is er minder geld'

Minister Agema heeft in de Tweede Kamer benadrukt dat er geen extra geld is voor de zorg. In een debat verdedigt ze vandaag de plannen in de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), waaronder de deze week aangekondigde bezuinigingen op infectieziektenbestrijding.

Het kabinet-Schoof moet 18 miljard euro bezuinigen, beklemtoonde Agema. "Wij moeten het huishoudboekje weer op orde brengen."

Agema weersprak ook verwijten van linkse oppositiepartijen zoals GroenLinks-PvdA, SP en Denk dat ze als minister beloften breekt die ze als PVV-Kamerlid jarenlang heeft gedaan. De oppositiepartijen wezen Agema erop dat het eigen risico niet naar nul gaat, dat niet alle streekziekenhuizen open blijven en dat particuliere beleggingen - 'private equity' niet verboden worden.

"Dat zijn allemaal beloften die niet zijn nagekomen", concludeerde SP-leider Dijk. "U bent VVD geworden." De SP snapt ook niet hoe Agema achter nieuwe bezuinigingen kan staan om 250 miljoen euro te bezuinigen op subsidies bij organisaties en projecten die zich bezighouden met preventie, maar ook de zorg aan onverzekerden. "U hebt zeventien jaar moord en brand geschreeuwd en nu laat u onverzekerden op straat aan hun lot over."

De minister reageerde geïrriteerd op de kritiek van de oppositie. "Ik vind dit onfatsoenlijk", sneerde ze naar Dijk en Kamerlid Abassi van Denk zou "niets anders doen dan framing". Volgens haar kosten de zorgplannen van de SP zeker 14 miljard euro per jaar. "Dat kan niet, dan gaat het land failliet." Agema benadrukte dat ze als PVV-Kamerlid extra geld voor de zorg eiste, omdat er destijds meer geld was. "Nu hebben we te maken met een financiering die er anders voor staat."

De coalitiepartijen steunen in grote lijnen wel de aanpak van de minister, maar vindt wel dat Agema meer haast kan maken met praktische plannen uit het regeerprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl