Joost Klein tijdens de opening van de dress rehearsal eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Nederland doet toch mee aan Songfestival, maar zonder Joost Klein

Nederland doet mee aan het Eurovisie Songfestival van volgend jaar in Zwitserland. Joost Klein heeft de kans gekregen om mee te doen, maar dat heeft hij geweigerd, zegt omroep AVROTROS.

Lange tijd was het onduidelijk of AVROTROS zou meedoen, vanwege een incident met Klein op het Songfestival van dit jaar in Malmö. De omroep zegt maandenlang te hebben gesproken met organisator EBU en voldoende garanties te hebben gekregen dat er structurele veranderingen worden doorgevoerd bij het muziekfestival.

Klein werd ervan beschuldigd dat hij voor de halve finale in Malmö achter de schermen een dreigende beweging had gemaakt naar een cameravrouw. Daarop werd hij uit de wedstrijd gehaald door organisator EBU. Vanwege gebrek aan bewijs zag het Zweedse Openbaar Ministerie af van een rechtszaak tegen Klein.

'Pas gisteravond beslissing genomen'

In de talkshow Eva ging Klein in op de vraag waarom hij afziet van deelname komend jaar. "Het was een lastige keuze. We hadden heel goede hoop en hebben er maanden over nagedacht, maar we dachten ook: misschien is die magie de magie van vorig jaar. Misschien is er niet veel veranderd bij de EBU en het is ook een heel slopend proces. We hebben rond het Songfestival elke dag gewerkt, zes maanden lang."

Klein had desondanks wel een nieuwe act klaar. "We hebben de beslissing pas gisteravond genomen. We hadden een liedje en alles was al ready, maar het voelde gewoon niet goed", zegt artistiek manager Gover Meit, ook te gast in de talkshow van Eva Jinek. "Ik denk dat ik meer spijt zou hebben van het wel doen, dan van het niet doen."

Doodsbedreigingen

De periode na het Songfestival leverde Klein de nodige stress op. Samen met zijn vrienden is hij de hele wereld over getoerd, maar hij werd ook geconfronteerd met de nadelen van zijn bekendheid, vertelt hij. "Ik krijg doodsbedreigingen, ik heb beveiliging, een sigaret roken op straat zit er niet in." Meit: "Er is best veel agressie losgekomen. Naarmate de zomer vorderde, kwamen er duistere krachten uit het internet los die bloed ruiken."

Het optreden en dealen met de media kostte daarbij veel energie, wat ook meespeelt bij de beslissing om het Songfestivalavontuur niet te herhalen komend jaar. "Ik ben gewoon kapot, heel moe", zei Klein. "Dat is gewoon de waarheid. Ik ben een independent artiest, er zit geen machine achter. Gewoon drie vrienden en wat iPhones. Het doet me pijn om niet te gaan, maar ik denk dat het beter is."

Televiziergala

De druppel, of een van de druppels, was de kritiek die Klein kreeg na het Gouden Televizier-Ring Gala waar hij in het publiek zat vorige week. Hij zou hebben zitten zwaaien tijdens de herdenking van overleden BN'ers en zou zijn weggelopen na afloop van de speech van André van Duin. Zelf zegt Klein het zwaaien achteraf gezien te betreuren. Hij benadrukt pas na de speech van Van Duin te zijn weggelopen, omdat hij naar de wc moest.

Voor zijn team was de kritiek na het gala wel een eyeopener, zegt Meit. "We zijn gewoon nog niet eens begonnen en het begint al, dachten we. Elk optreden dat Joost doet, komt onder een loep terecht."

Klein zegt nog steeds geraakt te zijn door zijn diskwalificatie. "Dat doet me nog steeds heel veel pijn, ik kan niet liegen. Ik heb er flink om gehuild. Dit liedje (Europapa) betekent de wereld voor mij." Over de aanleiding van de diskwalificatie, de aanvaring met de cameravrouw, wil hij nog steeds niets zeggen. "Er is niet zo veel gebeurd. Ik denk dat vader in de ochtend bij het voetbal heftiger was dan wat daar nou echt is gebeurd. Het is gewoon een politiek spelletje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl