Rechtbanktekening van Martijn N. (36)
NOS NieuwsAangepast

Modezakenman Martijn N. krijgt 1,5 jaar cel, vrijgesproken van verkrachtingen

De 36-jarige modeprominent Martijn N. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor ontucht met twee minderjarigen. Hij is vrijgesproken van de verkrachtingen waarvoor hij was aangeklaagd. De slachtoffers van de ontucht waren destijds 15 jaar oud.

N. is daarnaast veroordeeld voor een aanranding, waarbij het slachtoffer letsel opliep.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week acht jaar cel, onder meer vanwege acht verkrachtingen en twee pogingen daartoe. De rechter acht die niet bewezen.

Oude wetgeving

De rechter benadrukt dat de nieuwe zedenwet van 1 juli nog niet van kracht was in de periode waarin het misbruik plaatsvond. Tot die datum waren de criteria voor het bewezen verklaren van verkrachting - zoals geweld, dreigen met geweld of dwang - veel strenger dan nu het geval is. Op basis van de oude wet is geen sprake van dwang door bijvoorbeeld geweld, oordeelt de rechtbank.

Over een poging tot zware mishandeling in 2015 in Stockholm oordeelt de rechter dat N. daar niet voor kan worden vervolgd, omdat het OM in Zweden de zaak destijds al geseponeerd had vanwege onvoldoende bewijs. N. was daar met een vriend, toen een ruzie uitliep op geweld, waarbij de vriend gewond raakte. Het OM woog dat wel mee in de eis.

Bij de man is een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Daardoor was N. volgens de rechter verminderd toerekeningsvatbaar.

Dates

N. nam contact op met de slachtoffers via sociale media, waaronder Facebook en Instagram. Hij nam de jongens en mannen mee op dates, waarbij hij hen ook thuis uitnodigde. Hij werd hardhandig en agressief op het moment dat hij seks wilde.

Eerder ontkende N. dwang te hebben gebruikt. In de rechtszaal zei N. geraakt te zijn door de beschuldigingen, maar "het anders te hebben beleefd".

In 2021 beschuldigden 28 mannen de modeprominent van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag in gezamenlijke onderzoeken van Het Parool en NRC. Elf van hen deden uiteindelijk aangifte. Door een hoog aantal zedenzaken en de onderbezetting bij politie en justitie heeft de rechtszaak drieënhalf jaar geduurd.

Moam

N. is de ex-directeur van het inmiddels opgeheven modeplatform Moam, waarmee hij faam maakte in de modewereld. Moam was een platform waar jong modetalent gekoppeld werd aan bekende ontwerpers. Onder meer Rabobank, KLM en Disney werkten met Moam samen. Ook ontwierp N. een kledinglijn voor Hema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl