De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un
NOS Nieuws

Inmenging Noord-Korea in Oekraïne is 'ernstige bedreiging internationale gemeenschap'

Zuid-Korea heeft de Russische ambassadeur in het land ontboden en eist de onmiddellijke terugtrekking van Noord-Koreaanse troepen uit Rusland. Volgens Zuid-Korea zijn er al zo'n 1500 militairen in Rusland aangekomen, die daar worden getraind om te vechten in Oekraïne.

De Zuid-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Kim Hong-kyun waarschuwde dat Seoul "met alle beschikbare maatregelen zal reageren".

Volgens de Russische ambassadeur valt de samenwerking binnen het kader van het internationaal recht. Onduidelijk is welke samenwerking hiermee bedoeld wordt, want Rusland noch Noord-Korea heeft bevestigd dat troepen mee gaan vechten met het Russische leger.

Internationale veroordeling

NAVO-chef Mark Rutte zegt bezorgd te zijn over de ontwikkelingen. Hij zegt dat het een "aanzienlijke escalatie" zou zijn als Noord-Korea troepen stuurt naar Oekraïne om samen met de Russen te vechten. Hij heeft met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gebeld over de samenwerking met het land.

Ook de Verenigde Staten en Japan hebben de militaire samenwerking tussen Noord-Korea en Rusland veroordeeld. Zuid-Korea is een bondgenoot van de Verenigde Staten en de NAVO en steunt Oekraïne. De Europese Commissie zei "zeer bezorgd" te zijn over de berichten.

"Dit illustreert alleen maar hoe vastbesloten Rusland is om zijn illegale acties tegen Oekraïne te escaleren, dat Rusland absoluut niet geïnteresseerd is in het zoeken naar vreedzame oplossingen", aldus een woordvoerder. Ook minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de inzet van Noord-Koreaanse troepen een "serieuze escalatie" zou betekenen.

Banden aangehaald

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de Russische president de banden met Noord-Korea aangehaald. Zo zijn er sterke vermoedens dat Kim wapens levert aan Rusland. De Verenigde Staten en Oekraïne zeggen dat die ook zijn ingezet op het slagveld. Noord-Korea en Rusland ontkennen dat.

Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS wil Noord-Korea 12.000 militairen gaan inzetten in Rusland. "Dit is niet alleen een ernstige bedreiging voor Zuid-Korea, maar ook voor de internationale gemeenschap", reageerde de Zuid-Koreaanse onderminister op dat nieuws.

Volgens de inlichtingendienst zouden Noord-Koreaanse militairen worden voorzien van Russische uniformen en identiteitsbewijzen uit Siberische regio's als Jakoetië en Boerjatië. De lokale bevolking in Siberië heeft deels vergelijkbare uiterlijke kenmerken als de bevolking in Noord-Korea.

Samenwerking Moskou-Pyongyang

Tijdens een bezoek van Poetin aan Pyongyang in juni maakten Rusland en Noord-Korea bekend dat de landen meer willen samenwerken op economisch en militair gebied. Poetin zei toen ook dat er in de overeenkomst staat dat Rusland en Noord-Korea elkaar helpen als een van de landen te maken krijgt met agressie tegen een van hen.

Mochten er daadwerkelijk Noord-Koreaanse troepen vechten in Oekraïne, dan is het de eerste keer dat Noord-Koreaanse troepen op Europese bodem actief zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl