NOS Nieuws

Opnieuw tegenslag voor busfabrikant Ebusco, weer grote order geannuleerd

Een nieuwe tegenvaller voor de bouwer van elektrische bussen Ebusco uit Deurne. Qbuzz heeft een order van 59 bussen bij Ebusco geannuleerd. Dat bedrijf legde eerder al beslag op enkele rekeningen van Ebusco. Wat precies de reden is voor de annulering maakte het bedrijf niet bekend.

Ebusco vecht het opzeggen van de order vandaag aan in een kort geding. Ook probeert Ebusco het beslag op de bankrekeningen ongedaan te krijgen.

45 van de 59 bussen zijn al geproduceerd, zegt Ebusco. 30 staan klaar voor levering.

Haperende aanvoer

De fabrikant van elektrische bussen lijdt grote verliezen door problemen met de productie. Die ontstonden onder meer door haperende aanvoer van onderdelen na de coronapandemie. Er worden veel minder bussen gemaakt dan gepland.

Eerder zegden Connect Bus en Keolis al orders voor tientallen bussen af. Ebusco zegt dat 47 bussen van de order van Connect Bus al in een vergevorderd stadium van productie zijn. Met verschillende andere partijen wordt gesproken over de koop van die bussen.

Met Keolis is overeenstemming bereikt over het stopzetten van een order van 50 bussen.

Ebusco wil nieuw kapitaal binnenhalen via een zogeheten 'claimemissie'. Aandeelhouders moeten daar toestemming voor geven. Of dat lukt, zal donderdag moeten blijken op een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Op de beurs ging de busbouwer vanmorgen hard onderuit. Het aandeel zakte met 18 procent. De handel werd korte tijd stilgelegd om beleggers te kalmeren. Toen de handel na korte tijd werd hervat, was er een licht koersherstel. Sinds begin dit jaar is de waarde van Ebusco al met ruim 85 procent gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl