NOS Nieuws

Belgisch OM neemt volmachten in beslag in onderzoek naar verkiezingsfraude

Het OM in België heeft alle volmachtsformulieren in de plaats Ninove, in de provincie Oost-Vlaanderen, in beslag genomen. Dat gebeurt vanwege een onderzoek naar verkiezingsfraude bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag.

Het onderzoek richt zich op het gebruik van volmachtsbewijzen en mogelijk vervalste medische verklaringen die op de verkiezingsdag zijn gebruikt om te kunnen stemmen, melden Belgische media.

Een Belgische vrederechter, die toezicht houdt op het eerlijke verloop van de stembusgang, sloeg bij het OM alarm over het gebruik van volmachten in Ninove. Nog voor de stemmen zondag volledig geteld waren, maakte het parket in Oost-Vlaanderen bekend dat het een onderzoek start.

Het onderzoek richt zich volgens Vlaamse media op de uiterst rechtse partij Forza Ninove, die volgens de uitslagen daar een absolute meerderheid behaalde. De Belgische omroep VRT schrijft op basis van anonieme bronnen dat inwoners van Ninove via een sms actief zijn benaderd om door middel van een volmacht op Forza Ninove te stemmen.

Ook zou het verzamelen van volmachten fysiek zijn gebeurd. Een woonzorgcentrum heeft aan de VRT bevestigd dat iemand van de partij langskwam in een poging om bewoners te spreken over het geven van een volmacht.

Lijsttrekker D'haeseleer van Forza Ninove, die door de verkiezingsoverwinning de eerste radicaal-rechtse burgemeester van het land wordt, ontkent dat zijn partij volmachten heeft geronseld.

In beslag genomen

Hoeveel volmachtsformulieren er in Ninove in beslag zijn genomen, wil het Belgische OM niet zeggen. Mogelijk gaat het om zo'n honderd formulieren.

In Ninove werden zondag 22.357 stemmen uitgebracht. De opkomst lag op 73,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl