Archieffoto van VN-blauwhelmen in Libanon, niet bij de post die in het bericht wordt genoemd
NOS NieuwsAangepast

Tanks Israël rammen VN-poort, volgens Israël uit nood tijdens Hezbollah-beschieting

Opnieuw is er een aanvaring geweest tussen VN-blauwhelmen en Israëlische troepen in Libanon. Volgens VN-vredesmacht Unifil is vanmorgen vroeg een poort ingeramd door twee Israëlische tanks.

Later in de ochtend - toen de Israëlische troepen vertrokken waren - zouden 15 blauwhelmen van dezelfde positie gewond zijn geraakt doordat zij in contact waren gekomen met rook die was ontstaan door Israëlisch vuur.

Unifil stelt ook dat Israëlische militairen geëist hebben dat de lichten van de VN-positie werden uitgezet. De Israëlische troepen zouden de basis hebben verlaten nadat Unifil meermaals had geprotesteerd, omdat de Israëlische aanwezigheid een gevaar zou vormen voor de Unifil-troepen.

Unifil omschreef het incident met Israëlische militairen in Libanon als "schokkende overtreding" en eiste opheldering van Israël. Volgens de verklaring is de poort van een VN-post in grensdorp Ramyah "met geweld" verwoest om toegang te krijgen tot de VN-post.

Israël: het was zelfverdediging

Israël bevestigt op X dat een tank inderdaad een Unifil-positie is binnengereden, maar stelt dat dat gebeurde toen de tank gewonde Israëlische militairen probeerde te evacueren. De tank zou - terwijl hij onder vuur lag van Hezbollah-strijders - enkele meters naar binnen zijn gereden in de Unifil-positie.

Het Israëlische leger beweert continu met de VN-vredesmacht te hebben samengewerkt en stelt het Unifil-personeel niet in gevaar te hebben gebracht. Toen de tank niet meer onder vuur lag, heeft hij de Unifil-positie verlaten, schrijft het leger.

Het Israëlische leger zegt later een rookgordijn hebben gecreëerd om de soldaten ongezien te evacueren.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon reageerde eerder al op de verklaring van Unifil over de gebeurtenissen van vanochtend. Hij zei dat hij het "onbegrijpelijk" vindt dat de VN troepen in de vuurlinie blijft houden. Hij beweert dat "Hezbollah-terroristen Unifil-posities gebruiken als schuilplaatsen". Hij leverde geen bewijs voor die bewering.

Netanyahu wil dat blauwhelmen vertrekken

Kort voor de melding over het inrammen van de poort zei premier Netanyahu dat de blauwhelmen moeten vertrekken uit dit deel van Libanon. Volgens de Israëlische premier moet de internationale troepenmacht zich "direct terugtrekken, voor zijn eigen veiligheid". Hij heeft hierop aangedrongen bij het hoofd van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.

Deze werd vandaag op X door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz opnieuw tot persona non grata verklaard. Volgens Katz is de Portugees niet meer welkom in Israël, omdat hij antisemitisch en anti-Israël is.

De afgelopen dagen werden troepen van de United Nations Interim Force (Unifil) vaker aangevallen door het Israëlische leger. Op het hoofdkwartier in Naqoura raakten meerdere blauwhelmen gewond.

Op de aanvallen is internationaal forse kritiek. Vanmiddag zei de Italiaanse premier Meloni - die zich gewoonlijk achter Netanyahu schaart - dat de Israëlische aanvallen op VN-vredestroepen onacceptabel zijn. Ze had het niet specifiek over de gebeurtenissen van vanochtend, die toen nog niet waren gemeld. Italië levert een substantiële bijdrage aan de vredesmissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl