Joe Biden en Donald Trump
NOS Nieuws

Vloekende Biden en Trumps cadeau aan Poetin: boek Woodward vol onthullingen

Donald Trump heeft na zijn presidentschap nauw contact gehouden met de Russische president Poetin, en Joe Biden heeft de Israëlische premier Netanyahu herhaaldelijk een leugenaar genoemd. Dat staat in het het nieuwe boek War van journalist Bob Woodward. Het zijn twee van een reeks onthullingen die de Amerikaanse media gretig oppikken uit War. Volgende week komt het op de markt.

Veteraan Woodward, bekend van het Watergate-schandaal uit de jaren 70, schrijft al ruim een halve eeuw over de machthebbers in het Witte Huis. Ditmaal geeft hij een kijkje achter de schermen bij het presidentschap van Biden. Daarnaast heeft Woodward ook opnieuw met vertrouwelingen van voormalig president Trump gesproken. Dat levert gevoelige informatie op, een maand voor de presidentsverkiezingen waarbij de Republikein Trump het opneemt tegen de Democratische kandidaat Kamala Harris.

De voorproefjes in The New York Times, The Washington Post en CNN gaan zowel over binnenlandse als buitenlandse politieke kwesties. Zo beschrijft Woodward hoe Biden zich tot het laatste moment vastklampte aan het vooruitzicht op een tweede termijn. "Zie je jezelf dit nog vier jaar doen?", vroeg zijn vertrouweling en minister Blinken van Buitenlandse Zaken de president, vlak voor Biden zijn kandidatuur introk en de weg vrijmaakte voor vicepresident Harris.

'Kans op inzet kernwapens 50/50'

Woodward beschrijft ook hoe de Amerikaanse regering worstelt met lastige kwesties als de oorlogen in Gaza en Oekraïne. "Ze hebben het verkloot in 2014. Barack heeft Poetin nooit serieus genomen", zou Biden geklaagd hebben over president Obama. In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim.

Verder vreesde het team van Biden in september 2022 dat Rusland tactische kernwapens zou inzetten in Oekraïne. De kans hierop werd geschat op 50 procent.

Privé noemde Biden de Israëlische premier Netanyahu een son of a bitch en a bad fucking guy. Ondanks een groot gebrek aan vertrouwen in de Israëlische leider heeft Biden het beleid tegenover zijn bondgenoot nauwelijks aangepast, concludeert Woodward. Netanyahu liegt en is alleen maar bezig met politiek overleven: zo sprak Biden achter de schermen over de Israëlische premier, schrijft Woodward in zijn boek.

Biden en Netanyahu ontmoeten elkaar in Tel Aviv, in 2023

Verder stelt Woodward dat Trump tijdens zijn presidentschap stiekem coronatestapparatuur naar de Russische president Poetin stuurde voor privégebruik. Dat zou gebeurd zijn aan het begin van de pandemie in 2020. "Ik wil dat je dit aan niemand vertelt, want men zal boos op jou worden en niet op mij", zou de Russische leider erover hebben gezegd.

Ook schrijft de journalist dat Trump als ex-president meerdere keren gebeld heeft met Poetin. Woodward lijkt deze bewering te baseren op een gesprek met een medewerker van Trump. Waar de twee over gepraat zouden hebben, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Trump spreekt de bewering tegen, maar erkent dat Trump en Putin "wel zouden weten hoe ze met elkaar in contact kunnen komen".

'Auteur is dement'

Vandaag doet Trumps campagneteam de informatie over Poetin af als complete onzin. Een woordvoerder noemt de 81-jarige Woodward dement en stelt dat alles verzonnen is. Hij wijst erop dat Woodward niet heeft gesproken met Trump. Voor eerdere boeken deed hij dat wel.

De journalist maakt er geen geheim van dat hij Trump ongeschikt vindt als president. In War concludeert Woodward dat de regering-Biden weliswaar fouten heeft gemaakt, maar volgens de journalist "stabiel en doelbewust" beleid heeft gevoerd. De journalist putte voor het nieuwe boek uit honderden uren aan interviews met mensen die "op beslissende momenten" aanwezig waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl