NOS Wielrennen

Vos nu ook wereldkampioene gravel: 'Heb echt niet aan andere 13 titels gedacht'

Ze was al (meervoudig) wereldkampioene op de weg (3x), in het veld (8x) en op de wielerbaan (2x). Met de wereldtitel gravel is Marianne Vos de tweede vrouw - na Pauline Ferrand-Prévot - die in vier verschillende disciplines de regenboogtrui mocht dragen.

"Bijzonder", vond Vos na afloop. "Maar ik heb echt niet over de vorige 13 na zitten denken. Ik heb dit WK wel serieus genomen. Natuurlijk was het grote doel vorige week bij het WK op de weg en die vormpiek heb ik kunnen meenemen. Maar natuurlijk moest wel even de knop om na vorige week."

In Zürich lag Vos in kansrijke positie voor haar vierde regenboogtrui op de weg, maar toen werd het gat naar de kopgroep met Vos nota bene door haar eigen ploeg dichtgereden. Lotte Kopecky profiteerde en prolongeerde zo haar wereldtitel.

Vos voegt wereldtitel gravel toe aan collectie: 'Echt niet aan die andere 13 gedacht'

In de bossen rond Leuven waren de rollen omgedraaid. "Dit was echte een uitputtingsslag", zei Vos met een diepe zucht. "Ik weet niet of dat in de beelden ook overkomt, maar je bent gewoon vier uur lang off-road en op kasseien aan het rijden en voortdurend aan het positioneren."

"Kopecky trok een paar keer flink door, waardoor we met vier rensters overbleven", vervolgde Vos. "Op een klein stukje omhoog moesten Lorena Wiebes en Soraya Paladin ook lossen en reden we met z'n tweeën weg. Maar toen wist ik ook dat er nog een lange weg te gaan was."

Koninklijke sprint

Een koninklijke sprint in de geasfalteerde finishstraat in Leuven leek in aantocht, maar toch probeerde Vos haar metgezel nog twee keer af te schudden. Eerst versnelde ze in het bos op zo'n 20 kilometer van de finish, daarna probeerde ze het nog op de steile Ramstraat in Leuven.

Kopecky gaf geen krimp en dus kwam de sprint er toch. "Ik had besloten om aan te gaan als we het bordje van 200 meter zouden passeren. En dan is het hopen dat je de benen hebt. Zo'n trui blijft iets bijzonders, ik ben heel blij dat het gelukt is."

Week na WK-echec slaat Vos wel toe bij WK gravel, haar 14de wereldtitel

Na de finish wachtte de wereldkampioene op de weg geduldig op Vos, die als eerste voor de camera van de organisatie verscheen. "Niet slecht hè, voor een eerste keer", zei Vos in het voorbijgaan tegen Kopecky.

De Belgische wilde vooral plezier hebben, nadat ze in Zürich wereldkampioene op de baan was geworden. Indruk maakte ze zeker, maar plezierig was het niet.

"Het was mijn eerste gravelrace en dit was echt iets anders. Toen ik met Marianne weg was, leek mijn onderrug wel in brand te staan. Ik denk dat dat komt door alle gaten in de weg. Daardoor miste ik wel wat power en heb ik geprobeerd zo fris mogelijk aan de finish te komen."

Kopecky buigt met pijnlijke rug voor Vos: 'WK heeft een waardige winnaar gekregen'

In Zürich sprintte Kopecky nog resoluut naar de wereldtitel, maar een sprintster van het kaliber-Vos zat toen niet meer in de kopgroep. "Ik achtte mezelf niet kansloos. Maar ik wachtte gewoon te lang met sprinten."

"Het is geen schande om achter Vos tweede te worden. Ze was gewoon heel sterk vandaag. Alleen maar respect voor haar."

Voor Vos zit het seizoen erop, voor Kopecky nog niet. Zo wil zij over anderhalve week nog scoren bij het WK baanwielrennen in Kopenhagen. En zij niet alleen.

Ook Lorena Wiebes deed de afgelopen week dubbele trainingen op de wielerbaan. Het parcours verkennen deed ze niet. En dus kon ze alleen maar tevreden haar derde plaats. Ze kwam op bijna vier minuten van de winnares solo over de streep.

"Dit is mijn eerste medaille op een wereldkampioenschap", glunderde ze. "Daar ben ik blij mee."

Wiebes pakt brons op WK gravel, ondanks baantraining: 'Hopelijk andere kleur bij WK baan'

Komende week rijdt ze weer op de weg in de Simac Ladies Tour. En daarna wacht het WK baanwielrennen, waar ze uitkomt op het onderdeel scratch. "Hopelijk dan een andere kleur medaille."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl