NOS NieuwsAangepast

CNV blaast stakingen vroegpensioen af, FNV beslist vanavond

De voorgenomen stakingen tussen 14 en 20 oktober voor het behoud van het vroegpensioen gaan mogelijk niet door. Vakbond CNV schort de stakingsplannen op en vakbond FNV bespreekt vanavond met de stakingsleiders of zij zich hierbij aansluiten.

Volgens het CNV geven de gesprekken over een nieuwe vroegpensioenregeling met het ministerie en werkgevers voldoende vertrouwen. "Op dit moment vinden er constructieve gesprekken plaats tussen de sociale partners en de minister van Sociale Zaken," zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Het FNV wil nog geen mededelingen doen over de inhoud van de gesprekken, maar zegt wel dat er vanavond met de stakingsleiders wordt gesproken over de voortgang ervan. Als daaruit blijkt dat er voldoende vertrouwen is, worden de stakingen opgeschort tot 1 december.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt ook dat er constructieve gesprekken zijn gevoerd en is blij dat de stakingen waarschijnlijk niet doorgaan. Ook het ministerie van Sociale Zaken heeft het over goede gesprekken. "We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om tot een oplossing te komen voor mensen die niet op een gezonde manier het pensioen halen", zegt minister Van Hijum.

Permanente regeling

Per 2026 stopt een tijdelijke regeling die vroegpensioen mogelijk maakt. De bonden eisen nu een permanente regeling, waarbij het voor mensen met een zwaar beroep mogelijk moet blijven om drie jaar eerder te stoppen met werken.

Minister Van Hijum zegt ervoor open te staan, maar wil voorkomen dat er te veel mensen met vroegpensioen gaan. Hij wil daarom een inkomensgrens invoeren.

De discussie over het vroegpensioen loopt al lang. In december 2023 klapte het overleg erover. Tot Prinsjesdag dit jaar volgden vele stakingen en acties van agenten, schoonmakers en OV-personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl