NOS Voetbal

'Nieuwe start' Van de Beek bij Girona, dat Blind mist tegen Feyenoord

Van de Beek met Girona tegen Feyenoord: 'Voelt voor mij als nieuw begin'

Donny van de Beek zou liegen als hij zou zeggen dat de afgelopen jaren makkelijk zijn geweest. Bij het Spaanse Girona, waarmee hij morgenavond om 18.45 uur in de Champions League tegen Feyenoord speelt, wil hij de weg omhoog weer inzetten.

"Het gaat er vooral om dat ik fysiek stappen ga zetten", aldus Van de Beek tijdens een persconferentie vandaag. "Van daaruit gaat al het andere ook weer groeien."

Blind maand uitgeschakeld

Een andere Nederlander in dienst van Girona moet juist even pas op de plaats maken. Daley Blind ligt er een maand uit met een blessure aan zijn kuit. De oud-international van het Nederlands elftal viel dit weekend uit tegen Celta de Vigo.

Hij mist dus de wedstrijd tegen Feyenoord, maar wellicht ook de uitwedstrijd tegen PSV in de Champions League. Dat duel staat op 5 november op het programma.

Van de Beek kan na jarenlang weinig te hebben gespeeld - bij Manchester United kwam hij nauwelijks aan bod - niet opeens drie keer per week negentig minuten maken.

Afgelopen weekend tegen Celta de Vigo verving Van de Beek na een kwartier een geblesseerde ploeggenoot, waarna hij tien minuten voor tijd kramp kreeg. Hij maakte tot nu toe 175 minuten voor zijn nieuwe club.

Fysiek stappen zetten

Van de Beek brak door bij Ajax, haalde Oranje en maakte in 2020 een transfer naar Manchester United. Daar lukte het mede door blessures niet om aan te haken.

Ook verhuurperiodes bij Everton en Eintracht Frankfurt leverden weinig speeltijd en succes op. Deze zomer klopte Girona aan, de kleine maar succesvolle club waar met Daley Blind, Arnaut Danjuma en Gabriel Misehouy nog drie Nederlanders spelen.

"Het contact tussen de club en mijn zaakwaarnemer was er al een tijdje", vertelt Van de Beek. "Het is een hele leuke club. Warm en met een familiegevoel. En met een goed plan op voetbalgebied."

Eerste thuisduel

Prettig voor Van de Beek, die na moeizame voetbaljaren toe is aan vastigheid. "Gewanhoopt heb ik niet", zegt hij terwijl zijn trainer Michel hem bemoedigend op de schouder klopt. "Ik heb veel steun aan mijn gezin en familie gehad. Maar ik houd zelf ook gewoon nog altijd van het spelletje, dus ik zal altijd doorgaan."

In het eerste Champions League-duel stond Van de Beek in de basis, tegen Paris Saint-Germain werd met 1-0 verloren. Morgen wacht hem een wedstrijd tegen Feyenoord. "Het is de eerste thuiswedstrijd van de club in de Champions League ooit. Dat leeft hier zeker. Voor mij voelt het hier als een nieuw begin, ook mentaal voel ik me goed. Ik wil de lijn omhoog nu voortzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl