Politie opent meldpunt voor medewerkers om zorgen over datalek
De politie opent een meldpunt voor agenten die zich zorgen maken over het grote datalek van gisteren. Daarbij werden "werkgerelateerde contactgegevens" van vrijwel alle 65.000 politiemedewerkers gestolen. Volgens de politie gaat het om namen, e-mailadressen en telefoonnummers.
Een woordvoerder zegt dat de korpsleiding vandaag en gisteren al signalen binnenkreeg van agenten die zorgen hebben. "We konden alleen nog niet bijhouden hoeveel meldingen dat zijn, dat kunnen we met het meldpunt wel", zo legt ze uit.
Agenten kunnen een telefoonnummer bellen dat intern wordt gedeeld. "Wij richten een soort callcenter in dat de medewerkers kan helpen", zegt de woordvoerder.
Bij de Nationale Politiebond, een vakbond voor politiemedewerkers, zijn al "immens veel meldingen" binnengekomen. Dat zegt voorzitter Nine Kooiman, die ook spreekt namens andere politiebonden.
"Er is heel veel onrust omdat mensen bang zijn dat er nare dingen kunnen gebeuren." Zo zouden agenten bang zijn voor ongewenst bezoek op hun woonadres of ongevraagde belletjes, zegt Kooiman. Het aantal meldingen is volgens haar bijna niet te overzien.
Beveiliging
Om de veiligheid van medewerkers te garanderen zet de politie extra in op beveiliging. "We nemen alle maatregelen die nodig zijn, daar kunnen we niet op detailniveau op ingaan maar het heeft echt onze verscherpte aandacht", aldus de woordvoerder.
De woordvoerder kan niet zeggen hoe de politie achter het datalek kwam, maar geeft aan dat de organisatie "constant de eigen systemen monitort." De gegevens lijken vooralsnog nergens op internet te zijn gepubliceerd.
Volgens de Nationale Politiebond is het belangrijk dat de politie de datahuishouding goed op orde krijgt. "Daar waren al eerder zorgen over en als ik naar de huidige begroting kijk vraag ik me af of daar voldoende rekening mee is gehouden", zo zegt Kooiman. Volgens haar zijn er momenteel niet genoeg middelen beschikbaar om die verbeteringen door te voeren.