Koningin Maxima, gisteren bij de VN
NOS Nieuws

Koningin Máxima krijgt nieuwe functie bij de Verenigde Naties

Koningin Máxima is in New York benoemd tot speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor financiële gezondheid. Met de nieuwe benoeming eindigt haar vorige functie voor de VN als speciaal pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Die functie bekleedde ze vijftien jaar lang.

Met correspondent Marieke de Vries blikt Koningin Máxima terug op 15 jaar bij de VN:

Koningin Máxima 15 jaar bij de VN: 'Ze wilden mij geen armoede laten zien'

"In een wereld van economische onzekerheid, conflicten en klimaatverandering zijn financiële diensten van cruciaal belang om mensen te helpen hun leven en toekomst in eigen hand te houden", zegt secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres over Máxima's benoeming.

"Als speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid bouwt Hare Majesteit koningin Máxima voort op haar belangrijke werk om ervoor te zorgen dat financiële systemen de dromen, hoop en aspiraties van mensen over de hele wereld kunnen ondersteunen", zegt Guterres verder.

Koningin Máxima zegt zelf dat er nog genoeg te doen is en dat haar werk voor de VN nog lang niet klaar is. "Het werk is nooit klaar, en zolang ik energie blijf krijgen van dit werk, blijf ik het doen", zei ze.

Het was wel af en toe lastig te combineren met haar rol als vorstin: "Natuurlijk zijn mijn prioriteit mijn man en mijn kinderen en mijn werk in Nederland. Dus ik probeer effectief met mijn tijd om te gaan. Reizen doe ik zo kort mogelijk en alleen als het echt nodig is: af en toe naar New York, Washington of Davos. En ik overleg ook heel veel over de telefoon of ik geef speeches live via een verbinding. De technologie maakt het wel makkelijker allemaal."

Vorige functie

De nieuwe VN-portefeuille van Máxima ligt in het verlengde van haar vorige functie.

In Nederland zet Koningin Máxima zich ook in voor financiële gezondheid. Dat doet ze namens stichting SchuldenlabNL, de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en platform Wijzer in geldzaken.

Financiële gezondheid

Bijna 80 procent van de volwassenen wereldwijd heeft nu minimaal toegang tot bijvoorbeeld een betaalrekening. De koningin zegt dat daarmee "een solide basis" is gelegd.

"We zijn heel trots met al onze partners dat dit bereikt is, maar het werk moet doorgaan. We moeten echt nog veel betere financiële producten aanbieden die mensen daadwerkelijk helpen, zodat ze niet met onnodige schulden komen te zitten, zodat mensen in Nederland echt tot het eind van de maand kunnen komen. Of in India: tot het eind van de dag, zo klein is het."

Máxima hoopt dat mensen wereldwijd, ook bij tegenslag, altijd financieel het hoofd boven water kunnen houden: "Als mensen echt een probleem hebben, een ziek familielid hebben of een dode in de familie of te maken hebben met overstromingen of juist extreme droogte, dat ze dan middelen hebben om zichzelf te beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl