Cilic in geschiedenisboeken naast Sluiter en Hewitt met bijzondere ATP-titel

Tennisser Marin Cilic heeft in China het ATP-toernooi van Hangzhou gewonnen. In de finale was de 35-jarige Kroaat nipt te sterk voor thuisspeler Zhang Zhizen: 7-6 (5), 7-6 (5).

Cilic wist in het verleden al twintig ATP-toernooien op zijn naam te schrijven, maar deze zal de geschiedenisboeken ingaan. Bij het begin van het toernooi was de Kroaat, die lang met knieklachten kampte, de nummer 777 van de wereldranglijst. Dat maakt zijn prestatie in Hangzhou uniek.

Sluiter

Cilic was al de laagst geklasseerde tennisser die een ATP-finale haalde sinds de Nederlander Raemon Sluiter, die als nummer 866 van de wereld de finale in Rosmalen haalde in 2009. Sluiter wist dat toernooi echter niet te winnen, in tegenstelling tot Cilic in China.

Door die toernooiwinst heeft Cilic Lleyton Hewitt uit de geschiedenisboeken geslagen. De Australiër stond in 1998 op de 550ste plek op de wereldranglijst en won toen het toernooi in Adelaide.

Een kleine nuance: bij de nieuwe ranglijst die gisteren werd gepubliceerd, stond Cilic alweer op de 373ste plaats.