Overstroomde straten in de hoofdstad van Tsjaad, Ndjamena
NOS NieuwsAangepast

VN: 500 mensen omgekomen door overstromingen in Tsjaad

In Tsjaad zijn sinds juli meer dan 500 mensen omgekomen door overstromingen, melden de Verenigde Naties. Ook zijn meer dan 200.000 huizen vernield.

Meer dan 350.000 hectare aan velden is onder water komen te staan en bijna 70.000 stuks vee zijn verdronken, aldus het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken in Tsjaad.

Het hele land is getroffen, zei minister Passale van Water en Energie gisteren. Daarbij waarschuwde hij dat de overlast nog niet voorbij is. "Het water van de rivieren Logone en Chari heeft een kritieke hoogte bereikt die waarschijnlijk de komende dagen ernstige overstromingen zal veroorzaken", zei hij.

Intens regenseizoen

N'Djamena, de hoofdstad van Tsjaad, ligt op de plek waar de rivieren Logone en Chari samenkomen. De overstromingen hebben ook gevolgen voor de toegang tot schoon drinkwater. Passale raadde aan om al het leidingwater vóór consumptie met chloor te behandelen.

De VN waarschuwden begin september voor de gevolgen van stortregens en overstromingen. Ook in buurlanden van Tsjaad, zoals Nigeria, Niger en Kameroen, heeft het veel meer dan gewoonlijk geregend.

In Niger begint het schooljaar bijna een maand later dan gepland vanwege hevige regenval en overstromingen. Het natuurgeweld heeft in dit land volgens de autoriteiten meer dan 300 levens geëist.

Warmste zomer

Hoewel Afrika verantwoordelijk is voor een klein deel van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, behoort het tot de regio's die het kwetsbaarst zijn voor extreme weersomstandigheden, zei de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) eerder deze maand. In Afrika ten zuiden van de Sahara worden de kosten van aanpassing aan extreme weersomstandigheden de komende tien jaar geschat op 30 tot 50 miljard dollar per jaar.

Tegen 2030 lopen 118 miljoen extreem arme Afrikanen grote kans getroffen te worden door extreem weer, aldus de WMO. Deze zomer is wereldwijd de warmste geweest sinds er records worden bijgehouden, met een hele reeks recordtemperaturen, hittegolven, droogte en ernstige overstromingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl