Foto ter illustratie
NOS Nieuws

Belgische gevangenissen laten honderden gedetineerden vervroegd vrij

In België zijn deze week bijna 140 gedetineerden vervroegd vrijgelaten. Dat bleek nodig door overbevolking van de gevangenissen. Begin deze maand meldden Vlaamse media dat gevangenen noodgedwongen op de grond sliepen.

De gedetineerden worden met verlof gestuurd tot het einde van hun straf. Praktisch gezien worden ze dus vervroegd vrijgelaten, stelde de krant Het Laatste Nieuws. In totaal zouden er dit jaar bijna zeshonderd mensen op die manier naar huis zijn gestuurd.

In de gevangenissen zitten nu 12.353 gedetineerden, terwijl er plaats is voor 11.010 mensen. Het ministerie van Justitie noemde de situatie onlangs "humanitair moeilijk houdbaar, zowel voor gedetineerden als voor het personeel".

Met de noodmaatregel hoopt het gevangeniswezen allereerst te bereiken dat er niemand meer op de grond slaapt. Gisteren waren dat 125 mensen.

In Nederland staan gevangenissen ook onder druk. Door personeelstekorten lopen mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld vrij rond, bleek in april uit cijfers die NOS opvroeg bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op dat moment liepen 89 mensen met straffen van een jaar of langer vrij rond.

De gevangenen worden met "verlengd penitentiair verlof" weggestuurd. Dat betekent dat de gedetineerde buiten de gevangenismuren leeft, maar nog wel onder toezicht staat van de reclassering. Hoe dat gaat, wordt maandelijks geëvalueerd. Indien nodig, kan het verlof herroepen worden.

Helemaal in de stress

De noodmaatregel is toegepast in alle Belgische gevangenissen waar veroordeelden vastzitten. Dat betekent echter niet dat iedereen zomaar eerder de cel kan verlaten. Mensen die vastzitten voor terrorisme of zedenmisdrijven komen niet in aanmerking.

Het gevangeniswezen meldt dat procedureel vereist is dat gevangenen eerst een verblijfplaats regelen, voordat zij met verlof gaan.

Een gedetineerde die met HLN spreekt, zegt dat dat in sommige gevallen moeilijk is. "Een van mijn celgenoten heeft geen woning, werk en inkomsten. Plots kwam hij maanden eerder vrij dan verwacht. Hij raakte helemaal in de stress. Dat is om problemen vragen", aldus de gevangene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl