NOS Wielrennen

Van der Poel oppermachtig in openingsrit Luxemburg, eerste zege sinds Roubaix

Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe in de vijfdaagse Ronde van Luxemburg gewonnen. De wereldkampioen was met overmacht de snelste in een explosieve finale na een rit van 158 kilometer van en naar Luxemburg-stad.

Christophe Laporte werd op enkele fietslengten tweede, de Deen Andreas Kron werd derde. Voor Van der Poel is het de eerste overwinning dit seizoen sinds zijn zege in Parijs-Roubaix dit voorjaar.

Laatste test voor WK

De Ronde van Luxemburg is voor Van der Poel de laatste voorbereidingswedstrijd voor de WK in Zürich, waar hij op zondag 29 september zijn titel verdedigt.

Deze week is hij voor het laatst te bewonderen in zijn regenboogtrui. Na een onderonsje met Henri, de groothertog van Luxemburg, werd Van der Poel op het startpodium voor de eerste rit vergezeld door slechts drie ploeggenoten.

Een buikgriepvirus had namelijk toegeslagen binnen de ploeg, waardoor Jimmy Janssen en Søren Kragh Andersen ziek verstek lieten gaan. En tijdens de koers viel ook de jonge Emiel Verstrynghe nog uit.

Desondanks reed Van der Poel attent aan de voorkant van het peloton, waar de helpers van Laporte (Visma-Lease a Bike), Skjelmose (Lidl-Trek) en de deze weken onoverwinnelijke Marc Hirschi (UAE-Emirates) het gat op twee koplopers probeerden te dichten.

Hirschi was vastbesloten zijn ongeslagen reeks van de laatste weken uit te breiden. De Zwitser, die vorig jaar het eindklassement in Luxemburg op zijn naam schreef, won de laatste vijf koersen die hij reed.

Sterke Reinderink

Die kopgroep bestond uit de jonge Nederlander Pepijn Reinderink (Soudal-QuickStep) en de ervaren aanvaller Mattia Bais (Polti-Kometa).

De 22-jarige Reinderink begon het seizoen nog als lid van de opleidingsploeg van Soudal-QuickStep, maar werd na het trainingskamp in januari toch per direct overgeheveld naar de profs. Daarna droeg hij onder meer de leiderstrui in de Ronde van Rwanda en toonde zich regelmatig als aanvaller.

Reinderink en Bais ontsnapten met twee medevluchters met nog 130 kilometer te gaan en de twee sterksten hielden langer vol. Reinderink was onderweg als eerste boven op de drie geclassificeerde beklimmingen (met gevoel voor humor aangeduid als eerste en twee keer buitencategorie) en mag donderdag in de bergtrui van start.

Op de Côte de Stafelter (1,8 kilometer à 8,5 procent) op minder dan 10 kilometer van de finish in Luxemburg ging het kaarsje uit bij de twee koplopers.

Geen maat op Mathieu

Bart Lemmen (Visma-Lease a Bike) wilde niet wachten tot de twee koplopers echt ingelopen waren, maar mede door een ultieme versnelling van Reinderink kon hij de oversteek niet maken.

Zo pakte Reinderink ook de laatste bergpunten en maakte het peloton zich op voor een explosieve finale. Quinn Simmons hield het tempo moordend hoog, maar in de laatste kilometer nam Wilco Kelderman het initiatief over voor Laporte.

Van der Poel ging gemakkelijk mee en maakte het met veel overmacht af voor zijn 50ste profzege op de weg.

Achter Laporte en Kron werd Lemmen knap vierde. Kelderman schreef nog maar eens een top tien-klassering bij: hij werd zevende.

Hirschi werd slechts 26ste, zijn slechtste resultaat sinds de massasprint in de eerste etappe van de Ronde van Tsjechië begin juli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl