NOS NieuwsAangepast

Brand, stroomuitval en evacuaties na Oekraïense aanval in Russische regio Tver

Een Oekraïense droneaanval op de Russische stad Toropets heeft zware explosies veroorzaakt. Als gevolg daarvan zijn branden ontstaan en zijn inwoners geëvacueerd. In delen van de regio is daarnaast de stroom uitgevallen, zeggen lokale autoriteiten.

Veiligheidsbronnen in Kyiv zeggen tegen persbureau Reuters dat in de Russische regio Tver een opslagplaats voor munitie is vernietigd. Er zouden onder meer Iskander-raketten, geleide bommen en artillerie hebben gelegen.

Toropets, in het westen van Rusland nabij de grens met Belarus, is een duizend jaar oude plaats met zo'n 11.000 inwoners. Het Russische staatspersbureau Ria meldde in 2018 dat er enkele jaren eerder een opslagplaats voor raketten, munitie en explosieven was aangelegd. De opslagplaats zou zijn uitgerust met onder meer water- en brandstoftanks, behandelruimtes en honderden blusvijvers.

Op beelden die op sociale media rondgaan is een enorme vuurbal te zien boven het gebied. Volgens de gouverneur van Tver proberen brandweerlieden het vuur te bedwingen.

Grote brand in Russische regio Tver

De Russen hebben op hun beurt energievoorzieningen in de Oost-Oekraïense stad Soemy aangevallen, waardoor een back-upsysteem moest worden opgestart. De energievoorziening in het gebied is vaker doelwit van Russische aanvallen.

In de stad Kropyvnytsky, in het midden van Oekraïne, is een persoon om het leven gekomen, zeggen de regionale autoriteiten. Een 90-jarige vrouw raakte gewond en woongebouwen zijn beschadigd.

De Oekraïense luchtmacht zegt dat het afgelopen nacht 46 van de 52 drones die Moskou heeft gelanceerd heeft neergeschoten. Rusland zou verder drie geleide luchtraketten hebben gebruikt die hun doel niet bereikten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl