Rechtbanktekening van de 71-jarige hoofdverdachte Dominique Pélicot
NOS NieuwsAangepast

Hoofdverdachte Franse serieverkrachtingszaak bekent misbruik eigen vrouw

Dominique Pélicot, de Fransman die terechtstaat voor het drogeren en laten verkrachten van zijn eigen vrouw, heeft vandaag bekend. Hij zou zeker 83 mannen seks laten hebben met zijn bewusteloze vrouw.

"Ik ben een verkrachter, net als de anderen in deze zaal, ze kunnen niets anders beweren", zei de 71-jarige hoofdverdachte vandaag tijdens de hoorzitting, berichtten Franse media. Hij voegde daaraan toe dat zijn toenmalige vrouw "dit niet had verdiend".

De hoorzitting stond gepland voor gisteren, maar was wegens gezondheidsklachten van Dominique Pélicot uitgesteld. Hij riskeert een celstraf van 20 jaar.

Slachtoffer Gisèle Pélicot was zo'n 50 jaar getrouwd met de verdachte. Hij vermaalde hoogstwaarschijnlijk het kalmerings- en slaapmiddel lorazepam en strooide dat in de maaltijd van zijn toenmalige vrouw.

"Ik leefde 50 jaar samen met een man van wie ik nooit had gedacht dat hij in staat was tot verkrachting", zei de 72-jarige vrouw vandaag in de rechtszaal.

Niet geboren als viezerik

In de rechtszaal sprak de verdachte met een trillende stem: "Je bent geen viezerik bij geboorte, maar je wórdt een viezerik." Daarvoor zette hij uiteen dat hij op 9-jarige leeftijd was verkracht en op 14-jarige leeftijd gedwongen werd om deel te nemen aan een groepsverkrachting.

Ook sprak hij over trauma's die hij opliep als kind. Hij vertelt dat zijn vader "hetzelfde deed" met een klein meisje dat bij hen inwoonde. Hij zegt zich te schamen voor zijn vader, "maar uiteindelijk ben ik net zo erg".

Lappenpop

Verdachte Pélicot bood op een website seks met zijn vrouw aan. De man maakte opnames van het misbruik, dat tussen 2011 en 2020 plaatsvond. "Ze zagen mij als een lappenpop, als een vuilniszak", zei het slachtoffer eerder deze maand in de rechtszaal over die video's.

Gisèle Pélicot gisteren bij de rechtbank van Avignon in Zuid-Frankrijk

De Franse krant Le Parisien zag de video's die in de rechtbank zijn getoond. De krant schrijft dat de mannen fluisteren en zich direct terugtrekken als de vrouw zich beweegt. Op de beelden is te horen dat de vrouw snurkt.

"Ik lig bewusteloos op bed en ik word verkracht. Dat zijn barbaarse praktijken", zei Gisèle Pélicot daarover eerder tijdens de rechtszaak.

83 mannen

In totaal werd Gisèle Pélicot waarschijnlijk door 83 mannen verkracht. Door de videobeelden kon de politie de meeste van hen opsporen. Twintig mannen zijn niet gevonden, een is op de vlucht en sommige zijn inmiddels overleden.

De 50 mannen die terechtstaan zijn inmiddels tussen de 26 en 73 jaar oud. Volgens Le Parisien gaat het om mannen met zeer diverse achtergronden, van wie velen een partner hebben. Sommigen hebben kinderen.

Een deel van de verdachten ontkent. Sommige stellen onder druk te zijn gezet door Dominique Pélicot, andere zeggen dat ze dachten dat het een fantasie was van de vrouw.

Gisèle Pélicot reageerde daar eerder in de rechtszaak fel op. "Ik heb nooit aan trio's of swingen gedaan. Praat niet over seksscènes, dit waren verkrachtingsscènes." Als de mannen schuldig worden bevonden, riskeren ook zij gevangenisstraffen tot 20 jaar.

Fotograferen onder rokjes

De zaak kwam in 2020 aan het licht toen de verdachte in de supermarkt betrapt werd op het maken van foto's onder rokjes van vrouwen, waardoor de politie het huis van Dominique Pélicot ging doorzoeken. Daar vonden ze duizenden foto's en video's van mannen die seksuele handelingen verrichten met de bewusteloze Gisèle Pélicot.

De politie ondervroeg Gisèle Pélicot daarop, die in eerste instantie zei dat haar man een "geweldige vent" is. Totdat de politie haar de beelden liet zien. Ze verliet haar man en scheidde van hem.

Kracht om door te gaan

Doorgaans verschijnt de naam van een slachtoffer omwille van zijn of haar privacy niet in het openbaar, maar Gisèle Pélicot wil wel dat media haar naam noemen. Ze wil zo mensen bewust maken van seksueel misbruik en het drogeren van slachtoffers. Bovendien vindt ze dat de schaamte bij daders moet liggen, niet bij slachtoffers.

Zondag kwamen in Marseille duizenden mensen, vooral vrouwen, samen om Gisèle Pélicot te steunen. Ze heeft daar haar dank voor uitgesproken. Ze zegt dat het haar kracht geeft om door te gaan, voor "alle mensen, mannen en vrouwen, die over de hele wereld slachtoffer worden van seksueel geweld".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl