Routh na zijn arrestatie gisteren
NOS NieuwsAangepast

Man die werd aangehouden bij golfbaan Trump hield zich mogelijk 12 uur schuil

Ryan Wesley Routh, de man die is aangehouden op verdenking van het willen plegen van een aanslag op Donald Trump, hield zich mogelijk 12 uur schuil in de buurt van de golfbaan waar Trump zou gaan golfen.

Dat blijkt uit telefoongegevens van Routh die door aanklagers naar buiten zijn gebracht. In het document van de aanklacht staat verder dat een digitale camera en een geladen semi-automatisch SKS-geweer met een uitgewist serienummer zijn gevonden.

De SKS is een geweer van Russische origine, ontwikkeld in de jaren 40. In eerdere berichten werd gezegd dat Routh een AK-47 had achtergelaten, maar dat blijkt nu dus anders te zijn.

Geboeid aan handen en voeten

Vandaag werd duidelijk dat Routh in elk geval wordt aangeklaagd voor twee overtredingen van de wapenwet. Een van de aanklachten betreft het bezitten van een vuurwapen als veroordeelde misdadiger. De andere aanklacht gaat over het bezit van een vuurwapen met een uitgewist serienummer.

Het is mogelijk dat de 58-jarige Routh naarmate het onderzoek voortduurt geconfronteerd gaat worden met meer en ernstigere aanklachten.

Een hoorzitting waarin bepaald wordt of Routh langer moet worden vastgehouden, staat gepland voor volgende week maandag, 23 september. Een week daarna, op 30 september, zal Routh worden voorgeleid, meldt CNN. Routh verscheen vandaag in de rechtbank in donkere gevangeniskleding. Hij was geboeid aan zijn voeten en handen.

'Voorbereid op een confrontatie'

Routh werd gisteren aangehouden nadat de Secret Service iemand had ontdekt die zich met een vuurwapen ophield in de buurt van Donald Trump, die op dat moment aan het golfen was in Florida. De man zat volgens de Secret Service op ongeveer 400 meter afstand van de oud-president.

De Secret Service opende daarop het vuur op hem, waarop hij op de vlucht sloeg. Doordat een omstander zijn kenteken kon doorgeven, werd Routh kort daarna in zijn auto opgepakt.

Bodycam-beelden tonen hoe Routh in de boeien werd geslagen:

Aanhouding van man die wilde schieten bij golfbaan Trump

Volgens de FBI was Routh "overduidelijk voorbereid op een confrontatie". Het is niet duidelijk of hij gisteren ook zelf heeft geschoten. Ook in de acht pagina's tellende aanklacht van vandaag staat niet of Routh zijn wapen heeft afgevuurd.

Begaan met Oekraïne

In Amerikaanse media wordt steeds meer duidelijk over Routh, die op Hawaï zou wonen. Op sociale media liet hij zich de laatste maanden kritisch uit over Trump en het lijkt erop dat hij begaan is met het lot van Oekraïne. Routh schreef op X dat hij in 2016 nog op Trump stemde, maar dat hij teleurgesteld in hem is geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl