BBB-leider Van der Plas
NOS NieuwsAangepast

BBB baalt van krimp veestapel, geeft schuld aan vorige kabinetten

Regeringspartij BBB baalt ervan dat minister Wiersma van plan is de veestapel te laten krimpen, zoals vanochtend uitlekte. Bij verkoop van bedrijven buiten de familie worden dierrechten 'afgeroomd'.

Partijleider Van der Plas stelt dat de plannen het gevolg zijn van slecht beleid van vorige kabinetten. Volgens haar hebben ministers eerder met de Europese Commissie onhaalbare en onuitvoerbare afspraken gemaakt.

Van der Plas vult aan dat "wij nu met een BBB-minister de scherven moeten opruimen". De partij benadrukt dat de veestapel sinds 2016 al fors gekrompen is.

Niet gedwongen

De partij onderstreept dat in elk geval gedwongen krimp van de veestapel niet mag gebeuren en dat daar ook afspraken over zijn gemaakt in het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Van der Plas wil eigenlijk ook geen 'afroming van dierrechten'. "Maar als wij ervoor willen zorgen dat er niet gedwongen gekrompen moet worden in de veestapel, is dit op dit moment de enige manier", zegt de BBB-leider.

Als er toch sprake zal zijn van gedwongen krimp in Nederland, stopt ze als Kamerlid: "Daar ben ik mordicus tegen; als dat hier wordt uitgevoerd, ben ik weg."

Van der Plas heeft er begrip voor dat een deel van de boeren boos is. Maar ze is blij dat er minder lijkt te worden afgeroomd dan in de mestplannen van de vorige minister. Eerder verzette BBB zich fel tegen de aanpak van Adema. De plannen van Wiersma worden morgen gepresenteerd en Van der Plas gaat ervan uit dat er "naast zuur ook zoet" in zit.

BBB-leider Van der Plas geeft eerdere kabinetten de schuld van de mestproblemen voor boeren. Daardoor kan de BBB nu niet om moeilijke besluiten heen, zegt ze:

Van der Plas baalt van mestplannen maar ziet ook noodzaak: is nu "second best"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl