NOS NieuwsAangepast

Gesteggel tussen COA en ministerie over cijfers Ter Apel

Gesteggel tussen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het ministerie van Asiel en Migratie over het aantal mensen in Ter Apel heeft ertoe geleid dat de cijfers twee dagen niet zijn gepubliceerd.

In eerste instantie zei een COA-woordvoerder vandaag dat van het ministerie niet meer mocht worden gepubliceerd hoeveel mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel sliepen. Maar later kwam het COA daarvan terug.

Het was geen kwestie van mogen, klonk het toen. De cijfers, die inmiddels wel openbaar zijn gemaakt, moesten voor publicatie nog worden geanalyseerd, verklaarde het COA in tweede instantie.

Het gaat om het aantal mensen dat in Ter Apel overnacht. Die cijfers zijn een heet hangijzer, omdat in het aanmeldcentrum niet meer dan 2000 asielzoekers mogen verblijven.

Dat wordt met regelmaat overschreden en daarom stapte de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, begin deze maand opnieuw naar de rechter. Ook de afgelopen twee dagen waren het weer meer dan 2000 mensen, bleek vanmiddag. Van maandag op dinsdag sliepen er 2062 mensen op het terrein, de nacht erna 2073.

Discussie

De afgelopen maanden deelde het COA die cijfers dagelijks, maar sinds gisterochtend was dat dus niet meer gebeurd. "Er is inderdaad discussie over of we de cijfers zoals we die al geruime tijd over Ter Apel publiceren nu nog mogen blijven publiceren", zei de COA-woordvoerder daar in eerste instantie over. "Het hangt nu ergens tussen het COA en het ministerie."

Een woordvoerder van het ministerie van Asiel en Migratie zegt achteraf relativerend dat er sprake moet zijn geweest van "een misverstandje" en "ruis op de lijn" tussen het ministerie en het COA.

Dwangsom

De rechter bepaalde eind januari al dat het COA een dwangsom van 15.000 euro moet betalen voor elke dag dat de bezetting boven de 2000 uitkomt. Die grens werd het grootste deel van de tijd overschreden, waardoor in juni het maximumbedrag van 1,5 miljoen euro werd bereikt.

Omdat verbetering uitbleef, kondigde de gemeente Westerwolde in de zomer aan opnieuw naar de rechter te stappen als er op 1 september nog steeds meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel verbleven.

Overigens hebben ook het COA en de gemeente de afgelopen tijd over de cijfers gesteggeld. Het COA gaat uit van de bezetting in de avond en de nacht, terwijl de gemeente ook naar de bezetting overdag kijkt. Dagelijks wordt een groep asielzoekers weggebracht om de nacht door te brengen in de buurt, terwijl ze overdag in Ter Apel verblijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl