Rachael Gunn op de Spelen van Parijs
NOS SportAangepast

'Gepeste' olympische breakdancer Gunn nu nummer één van wereld, hoe kan dat?

Ze hopte als een kangoeroe over het olympische podium, kreeg heel het internet over haar heen voor haar optreden in Parijs en moest in bescherming worden genomen door het Australisch Olympisch Comité, maar een maand na de Olympische Spelen is de Australische breakdancer Rachael Gunn wel de nummer één van de wereld.

Pure pesterij en intimidatie noemde de Australische chef de mission de vele reacties, memes en petitie voor excuses die online volgden op de breakdance-act van Gunn in Parijs. Gunn, bijnaam 'Raygun', verloor al haar rondes en eindigde met nul punten als laatste.

Dat Gunn nu toch de nummer één van de wereld is, komt doordat zij afgelopen jaar genoeg punten bij elkaar danste in een van de weinige door de World Dance Sport Federation (WDSF) georganiseerde wedstrijden, waar rankingpunten konden worden gescoord.

Bond geeft uitleg

De WDSF, die "transparant wil zijn" en daarom uitleg gaf bij het publiceren van de nieuwe wereldranglijst, telde wedstrijden die zijn gehouden tussen het einde van 2023 en de start van de Olympische Spelen niet mee in de ranking, zodat dansers zich zorgeloos konden voorbereiden op de Spelen.

Daardoor klom Gunn naar de eerste plek op de wereldranglijst na haar overwinning op het continentaal kampioenschap van Oceanië, waar ze veel rankingpunten pakte.

Bekijk hier een compilatie van twee kwalificatierondes van Raygun op de Spelen:

De breaking-gemeenschap hecht niet veel waarde aan de wereldranglijst, vertelt Paul van Dal, technisch directeur van de breakdance-tak bij de Nederlandse Algemene Dans Bond (NADB). Aanvankelijk wel, want voor sommige breakdancers was het pakken van punten voor de wereldranglijst een mogelijkheid tot plaatsing voor de Spelen.

"En daar houdt het eigenlijk wel een beetje bij op. Er wordt weinig waarde aan gehecht vanuit de community. Andere events zijn prestigieuzer. Iedereen wist ook dat de Spelen voorlopig eenmalig zou zijn." Breakdance staat niet op het programma voor de Spelen van 2028 in Los Angeles.

De beste vrouwelijke Nederlandse breakdancer India Sardjoe (18), vierde op de Spelen en wereldkampioen van 2022, staat bijvoorbeeld niet eens op de wereldranglijst. Sardjoe had zich via andere evenementen al geplaatst voor de Spelen van Parijs en hoefde zich niet meer te concentreren op punten voor een plek op de wereldranglijst.

'Gebrek aan structuur'

Van Dal verneemt gemende reacties uit de breakingwereld over de nummer één plek van Gunn. Ze zien een "gebrek aan inzicht, regelgeving en structuur binnen de WDSF". Iedereen weet dat Raygun niet de beste B-girl ter wereld is, maar dat ze door een samenloop van omstandigheden in aanmerking is gekomen voor plek één. Dat is te bizar voor woorden."

"Het geeft aan dat er nog veel te winnen is binnen de internationale federatie. Je moet dit echt op orde hebben. Het mag niet zo zijn dat het algemene publiek zich zal afvragen hoe dit in hemelsnaam kan."

Heel lang zal Gunn overigens niet op de eerste plek blijven staan, denkt Van Dal. "In oktober zijn er nieuwe events, nieuwe rankingpunten te verdienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl