Wout Weghorst klaagt bij Ronald Koeman na een duel met Jurriën Timber
NOS Voetbal

Koeman luchtig over Weghorst-incident: 'Dat gebeurt weleens op een training'

Bondscoach Ronald Koeman raakte niet van slag toen Wout Weghorst afgelopen week boos het trainingsveld verliet. Koeman heeft wel meer gezien dan het incident rond Weghorst, die een tikje kreeg van Jurriën Timber. Media pakten flink uit, want een relletje was ontstaan, zo leek het.

"Ik begrijp dat het gebracht wordt, maar het was allemaal minder emotievol dan gedacht. Als je zelf gevoetbald hebt, weet je dat het weleens gebeurt", zei Koeman over het Weghorst-incident.

De Ajax-spits kwam op de training van Oranje in Zeist terecht in een akkefietje met Timber, die de voet raakte van Weghorst. De spits liet blijken dat hij daar niet van gediend was, Koeman zou hebben gezegd dat het eens afgelopen moest zijn en Weghorst verliet het trainingsveld. Boos, zo leek het. Hij fietste weg voor de rest van de ploeg.

Koeman luchtig over Weghorst-incident: 'Dat gebeurt weleens op een training'

"De training was afgelopen, dus Wout is niet eerder weggegaan", haalde Koeman die verhalen onderuit. En met een klein lachje: "Daarom trainen veel clubs besloten. Dan gebeuren er vaker dit soort dingetjes. Dat er een duelletje is of een overtreding en dan wordt erop gereageerd."

"Af en toe elkaar een beetje aanpakken, mag toch? Ik denk ook dat het moet: je vecht voor je plekkie in de selectie. Je moet jezelf zijn binnen het raamwerk dat we willen", prijst Koeman de verschillende karaktertrekken van zijn spelers.

"In de selectie heb je altijd spelers die verschillend zijn qua karakter. Wout beseft nu ook wel dat als hij gewoon vijf minuten later het veld af was gegaan dat het anders naar buiten was gekomen. Maar nogmaals, we hebben erover gesproken en zand erover."

De Ligt speelt tegen Duitsland

Een relletje vakkundig neergeslagen door de bondscoach, die drie dagen na de met 5-2 gewonnen Nations League-wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina niet twijfelt over de enigszins bekritiseerde Matthijs de Ligt. Bij de 3-2 liet de centrale verdediger een mannetje uit zijn rug weglopen.

Tijd voor revanche voor De Ligt? "Revanche vind ik een groot woord", zegt Koeman. "Iedereen gaat weleens in de fout, je moet mensen vertrouwen geven. Als dat over een langere periode niet voldoende is, dan maak je keuzes. Wij hebben ons elftal klaar, je ziet wel wie er wel en niet spelen."

Een half uurtje later, op de persconferentie, blijkt dat De Ligt gewoon zal spelen in het Nations League-duel met Duitsland.

Aké over 'nieuwe start' van Oranje en de test tegen Duitsland: 'Mooi en zwaar duel'

Ook Brian Brobbey start tegen de Duitsers. Koeman kiest voor de Ajax-spits en laat Joshua Zirkzee, die startte tegen Bosnië-Herzegovina, op de bank.

Op die ene andere spits, die er niet bij is, ging Koeman niet uitgebreid in. Memphis Depay heeft nog geen club en de 98-voudig international staat volgens Braziliaanse media op het punt om bij Corinthians te tekenen. Wat betekent een overstap naar het Zuid-Amerikaanse voetbal voor zijn carrière in Oranje?

Áls hij naar Brazilië vertrekt. Áls hij degradatievoetbal gaat spelen. Áls hij fit blijft. "Als, als, als. Als telt niet in het leven", beet Koeman van zich af. "Het ligt aan het feit of hij gaat spelen, fit is en zijn niveau haalt, dat is het allerbelangrijkste."

Toch had ook Koeman zich alvast even verdiept in de Campeonato Brasileiro Série A. "Ik heb ook even gegoogeld hoe de competitie daar eruit ziet. Ik geloof dat ze al 25 wedstrijden hebben gespeeld. Maar hoe dat precies loopt, weet ik ook op dit moment ook niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl