Foto ter illustratie
NOS Nieuws

Veiligheidsdiensten waarschuwen voor cyberaanvallen beruchte Russische eenheid

Een van de beruchtste eenheden binnen de Russische militaire geheime dienst GROe heeft zich ook gestort op cyberaanvallen op vitale infrastructuur en overheidsinstellingen in westerse landen. Hiervoor waarschuwen verschillende inlichtingendiensten, waaronder de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Volgens de veiligheidsdiensten is het belangrijkste doel van de eenheid nu om de steun aan Oekraïne te verstoren. Zo proberen ze zicht te krijgen op westerse wapenleveranties. Ook zouden de cyberoperaties erop zijn gericht om fysieke sabotageacties te ondersteunen.

Het gaat om Eenheid 29155, die bekendstaat om fysieke sabotageacties en beïnvloedingsoperaties. Zij waren vermoedelijk verantwoordelijk voor de vergiftiging van oud-dubbelspion Sergej Skripal. Daarnaast worden ze gelinkt aan een couppoging in Montenegro en het veroorzaken van mysterieuze gezondheidsklachten bij Amerikaanse ambassademedewerkers in onder meer Cuba.

Aanklacht

Het is voor het eerst dat door de veiligheidsdiensten naar buiten wordt gebracht dat deze Russische eenheid zich ook richt op cyberaanvallen, maar de hackactiviteiten zouden al plaatsvinden sinds 2020.

Zo wordt de eenheid gelinkt aan de zogenoemde Whispergate-aanvallen, die gericht waren op het vernietigen van computersystemen in Oekraïne en NAVO-landen in aanloop na Russische inval van Oekraïne in 2022. De Verenigde Staten hebben vandaag vijf Russen aangeklaagd die hierbij betrokken zouden zijn geweest. Het gaat om leden van de militaire geheime dienst.

De waarschuwing van de MIVD komt voort uit een samenwerking tussen verschillende geheime diensten. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Estland, Australië en de Verenigde Staten komen vandaag met dezelfde waarschuwing voor de Russische eenheid.

Voor zover bekend is Nederland nog geen slachtoffer geweest van de operaties van eenheid 29155. Toch is de dreiging reëel, stelt MIVD-viceadmiraal Peter Reesink. "Ze zijn gericht op de logistieke sector in landen die hulp aan Oekraïne leveren of daar een rol in hebben. En Nederland is een belangrijk doorvoerland."

Defensieminister Ruben Brekelmans hoopt dat instellingen zich wapenen tegen "deze ingrijpende aanvallen en spionage". "We kiezen er samen met partners voor de werkwijze van deze beruchte Russische cybereenheid bloot te leggen. Zo kan iedereen zien hoe zij te werk gaan."

In Nieuwsuur zei Brekelmans dat de Russische militaire geheime dienst zich "dagelijks schuldig maakt aan sabotage- en spionagepogingen en gericht cyberaanvallen uitvoert om de steun aan Oekraïne te verstoren. Zeker in het digitale domein is er continu strijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl