Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie
NOS NieuwsAangepast

Faber schrapt financiering 'bed-bad-brood', gemeenten vrezen overlast en onveiligheid

Minister Faber (Asiel) stopt op 1 januari volgend jaar met het financieren van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Op X laat ze weten dat ze daarover overleg heeft gehad met de gemeenten die nu nog zo'n 'bed-bad-brood-opvang' hebben. "Ik zet in op terugkeer in plaats van gesubsidieerde opvang", schrijft ze.

In vijf gemeenten worden nu nog uitgeprocedeerde vreemdelingen op sobere wijze opgevangen. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Door ze toch nog een soort van opvang te bieden moet voorkomen worden dat ze op straat gaan zwerven en voor overlast zorgen.

Maar volgens Faber (PVV) zijn het mensen die "al lang hadden moeten vertrekken", omdat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning. "Ze hoeven ook helemaal niet op straat te zwerven, want als ze meewerken aan terugkeer naar het land van herkomst willen we ze ook nog daarbij helpen."

De minister wijst erop dat ze daarnaast aan een wet werkt die het niet meewerken aan terugkeer strafbaar maakt.

In het hoofdlijnenakkoord heeft de nieuwe coalitie al afgesproken dat de bijdrage aan de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV), zoals de opvang officieel heet, zou worden beëindigd. Nu is dus duidelijk dat die op 1 januari al stopt.

De bed-bad-brood-opvang in Groningen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in een reactie het belangrijk te vinden dat gemeenten opvang en begeleiding kunnen blijven bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, om te voorkomen dat deze mensen op straat belanden.

"De minister zet in op terugkeer van mensen waarvan de asielaanvraag is afgewezen. Maar om uiteenlopende redenen lukt het de minister lang niet altijd mensen te laten terugkeren", laat een woordvoerder weten. "In de ogen van de VNG is het dan aan de minister om voor deze mensen een passende oplossing te vinden."

Als de 'bed-bad-brood-opvang' niet langer gefinancierd wordt door het Rijk en er geen alternatief is voor de omgang met uitgeprocedeerde vreemdelingen, worden mensen dakloos, stelt de VNG. "En ze zijn dan ook onvindbaar voor overheidsdiensten. Dit zal leiden tot overlast en ervaren onveiligheid door de inwoners van onze gemeenten."

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink noemt het "uitermate onverstandig" dat de sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers stopt. De regeling heeft volgens hem gezorgd voor rust in de hoofdstad, omdat mensen humaan werden opgevangen en overlast door krakers verdween. "Daarom zijn wij genoodzaakt om de opvang voor het komende jaar zelf te regelen. Wij kunnen dat in 2025 nog vanuit de gemeentelijke kas bekostigen."

Eerder protest

Fabers voorganger, VVD-staatssecretaris Van der Burg, wilde vorig jaar de financiering van de 'bed-bad-brood-opvang' al stopzetten, om de kosten van de opvang te beperken. Dat ging uiteindelijk niet door na veel protest, ook van de toenmalige coalitiepartners D66 en ChristenUnie. Het Rijk steekt jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro in de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

In 2015 viel het tweede kabinet-Rutte bijna over de sobere opvang. De VVD wilde toen illegaliteit strafbaar stellen en botste daarover hard met coalitiegenoot PvdA. Uiteindelijk kwam er een pilot met 'bed-bad-brood-opvang' in een aantal steden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl