Luchtfoto van de getroffen gebouwen in Lviv
NOS NieuwsAangepast

Doden bij Russische aanval op West-Oekraïense stad Lviv

Rusland heeft raketten en drones afgevuurd op de Oekraïense stad Lviv. Bij de aanvallen zijn volgens de burgemeester van de stad zeker zeven mensen omgekomen, onder wie drie kinderen. Tientallen mensen raakten gewond. Meer dan honderd hulpverleners zijn op zoek naar overlevenden onder het puin.

In het centrum van Lviv raakten historische gebouwen beschadigd. Een revalidatiecentrum dat in een monumentaal pand uit 1893 zit, werd vernield. Meer dan zeventig ruiten sneuvelden en plafonds stortten in. Op andere plekken in de stad werden woongebouwen vernield, meldt het hoofd van het regionale militaire bestuur van Lviv.

Op beelden is de schade te zien:

Huizen in puin na Russische aanval op Oekraïense stad Lviv

Een van de mannen in deze video verloor zijn hele gezin, bericht de krant Kiyv Post:

Lviv ligt in het westen van het land, niet ver van Polen. Het buurland heeft voor de derde keer in acht dagen uit voorzorg het luchtverdedigingssysteem geactiveerd. Een commandant van het Poolse leger spreekt van een zeer drukke nacht.

Ook Kyiv werd aangevallen. In beide steden zijn explosies gehoord. Volgens Oekraïense functionarissen kwam dat door het afweren van de aanvallen. Het land zegt verschillende kruisraketten en drones uit de lucht te hebben gehaald.

Weersomstandigheden

De aanvallen volgen een dag na de grote Russische aanval van gisteren. Met meer dan vijftig doden en honderden gewonden in de stad Poltava, was het de dodelijkste aanval van dit jaar. Ook de dagen daarvoor heeft Rusland Oekraïne bestookt met honderden raketten en drones.

Mart de Kruif, voormalig Commandant Landstrijdkrachten, ziet dat de strijd in Oekraïne nu heviger is. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde hij dat het te maken heeft met de weersomstandigheden. "Het weer is goed. Rusland wil een aantal steden in de Donbas bereiken voor het winter wordt. Ondertussen wil Oekraïne tegenaanvallen uitvoeren. Dat zal zo blijven tot het weer slechter wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl