NOS Voetbal

Kroes vindt transferperiode Ajax niet geslaagd: 'Niet aan doelstellingen voldaan'

Alex Kroes is niet tevreden over zijn eerste transferperiode als technisch directeur van Ajax. In gesprek met de NOS zegt hij dat hij zijn financiële en sportieve doelstellingen niet heeft gehaald.

Wel is er op 'deadline day' ineens toch nog beweging ontstaan: er ligt een bod op Steven Bergwijn van de Saudische club Al-Ittihad op tafel van zeker 20 miljoen euro, melden bronnen aan de NOS.

Komt dat rond, dan richt Ajax zijn pijlen op de Ghanees Kamaldeen Sulemana, speler van Southampton.

Ontevreden

"Nee. Ik heb niet aan mijn financiële en sportieve doelstellingen voldaan", is Kroes helder over zijn laatste weken in Amsterdam.

Ajax verkocht een handvol spelers, maar had er graag een stuk meer zien vertrekken. In de voorbereiding op het seizoen werden Borna Sosa, Silvano Vos, Benjamin Tahirovic en Owen Wijndal zelfs naar de beloften teruggezet.

Kroes: 'Begrijp niet waarom clubs tot het laatste moment wachten'

"We wilden balans in de selectie en met een normaal aantal spelers gaan werken", aldus Kroes. "Dat hebben we met een kunstmatige ingreep nog proberen te bewerkstelligen."

"Het gaat niet om de kwaliteit van spelers, maar om de balans. Je wil iedereen in de selectie perspectief bieden: dat ze kunnen bijdragen aan winnen of verliezen."

Maar de kopers kwamen niet, of ze haakten af. "Ik heb vanochtend nog drie belletjes gehad. Even later werd er van twee alweer duidelijk dat dat 'm niet werd. Eén onderhandeling loopt nog een beetje."

Weghorst

Kroes kon door de slechte financiële situatie bij Ajax zelf weinig uitrichten op de transfermarkt. Hij haalde uiteindelijk drie spelers die direct van vaste waarde voor het eerste elftal kunnen zijn: Daniele Rugani, Bertrand Traoré en Wout Weghorst.

Kroes: 'Doelstelling niet gehaald, maar tevreden met de rust en resultaten'

Met de komst van laatstgenoemde is Kroes heel gelukkig, hoewel Ajax met Brian Brobbey en Chuba Akpom al twee spitsen in de selectie had.

"Ik denk dat Ajax deze drie spitsen nodig heeft. We spelen in drie competities en ze kunnen elkaar scherp houden. Wout kan doelpunten maken en hij is iemand die zichzelf en mensen om zich heen beter wil maken. Hij kan een heel belangrijke rol spelen."

Hoewel de transferperiode dus niet is geslaagd, blijft de sportieve doelstelling voor Ajax onveranderd. "De top drie halen. Daar mag men mij nog steeds op afrekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl