De zes gijzelaars, met de klok mee: Almog Sarusi, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Master Sgt Ori Danino, Carmel Gat, Alex Lobanov
NOS NieuwsAangepast

Israël vindt lichamen van zes gijzelaars, 'kort voor ontdekking gedood'

De zes gegijzelden van wie de lichamen vandaag door het Israëlische leger werden gevonden in de Gazastrook, waren kort daarvoor om het leven gebracht, zegt het leger. De zes lichamen lagen in een tunnel onder Rafah, aldus het Israëlische leger. Hamas ontkent de gijzelaars te hebben gedood en stelt dat ze om het leven kwamen door Israëlische luchtaanvallen.

Israëlische veiligheidsdiensten stelden afgelopen juni al dat Hamas-strijders de opdracht hebben om gijzelaars direct te vermoorden als het Israëlische leger nadert.

Onder de doden is ook de Israëlisch-Amerikaanse Hersh Goldberg-Polin. De zes werden in gijzeling genomen op 7 oktober, de dag van de terreuraanslagen door Hamas.

De Amerikaanse president Biden heeft de familie van de 23-jarige Goldberg-Polin gecondoleerd. "Ik ben er kapot van en ik ben woedend", zei de president. "Vergis je niet, Hamas-leiders zullen voor deze misdaden betalen. En wij zullen dag en nacht blijven werken aan een deal om de vrijlating van de resterende gijzelaars veilig te stellen."

Muziekfestival

Goldberg-Polin woonde met vrienden het muziekfestival bij waar Hamas binnenviel. Hij had zich met een vriend in een schuilkelder verborgen waarin terroristen handgranaten gooiden. Goldberg-Polin raakte zwaargewond aan zijn arm en werd ontvoerd naar de Gazastrook. Zijn vriend kwam om het leven.

Eind april bracht Hamas een propagandavideo naar buiten waarin Goldberg-Polin de Israëlische regering toesprak. In die video was te zien dat de gewonde arm van Goldberg-Polin geamputeerd was.

Anderhalve week geleden spraken de ouders van Goldberg-Polin tijdens de Democratische conventie in Chicago:

De ouders van Hersh Goldberg-Polin tijdens hun toespraak op de Democratische conventie in Chicago

Ook vier andere gijzelaars, Eden Yerushalmi, Ori Danino, Alex Lubnov en Almog Sarusi, werden ontvoerd door Hamas van het muziekfestival. Het laatste slachtoffer, Carmel Gat, werd meegenomen vanuit de kibboets Be'eri.

Familie eist actie van Netanyahu

De groep die de families vertegenwoordigt van de mensen die in de Gazastrook worden gegijzeld, het Hostages Families Forum, eist een verklaring van premier Netanyahu. De organisatie wil dat hij in een toespraak zijn verantwoordelijkheid neemt voor het niet levend terugbrengen van de gijzelaars. Vandaag zijn in verschillende steden demonstraties.

Al maandenlang gaan familieleden van de gijzelaars iedere week de straat op om te eisen dat de Israëlische regering een deal sluit met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen. Volgens hen zal het voortzetten van de huidige aanpak er niet toe leiden dat de resterende gijzelaars levend terugkeren.

De Israëlische inlichtingendiensten vermoeden dat veel van de resterende gijzelaars worden vastgehouden in ondergrondse tunnels. Volgens het Israëlische leger zijn bevrijdingsacties daar vrijwel onmogelijk. Een deel van hen zou worden vastgehouden in de buurt van hoge Hamas-functionarissen, waar ze gebruikt worden als menselijk schild.

Netanyahu zegt in een verklaring dat Israël niet zal rusten voordat het de Hamasstrijders heeft gevonden die de gijzelaars hebben gedood. Volgens hem toont de dood van de gijzelaars dat Hamas niet uit is op een gijzelaarsdeal.

Honderd gegijzelden nog vast

Aangenomen wordt dat Hamas en samenwerkende andere terreurgroepen nog iets meer dan honderd gijzelaars vasthouden in de Gazastrook. Van zeker 36 gijzelaars is bekend dat ze niet meer in leven zijn.

Twee weken geleden haalde het leger zes andere omgekomen gijzelaars terug uit Gaza. Dinsdag werd de 52-jarige Qaid Farhan al-Qadi levend bevrijd. Hij is inmiddels herenigd met zijn familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl