Een roze blikje van de energiedrank
NOS Nieuws

Boete voor importeur van blikjes energiedrank vanwege ontbreken statiegeldlogo

Een importeur van roze Red Bull-blikjes heeft een boete gekregen voor het verkopen van blikjes zonder statiegeld. Het Openbaar Ministerie geeft deze boete omdat dit strafbaar is. Het statiegeld op blikjes geldt in Nederland sinds vorige zomer.

Omdat het om een eenmanszaak gaat, is de boete met 500 euro niet heel hoog. "Maar deze persoon moet rekening houden met een strafblad. Grotere ondernemingen kunnen veel hogere boetes krijgen", aldus de handhaver Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

In Nederland worden de energiedrankjes in verschillende kleuren verkocht, maar de roze variant is hier niet uitgebracht. En juist deze werd door filmpjes op sociale media als Instagram en TikTok ineens populair. Afgelopen maart meldde RTL Nieuws al dat verschillende importeurs de roze blikjes uit onder meer uit Duitsland haalden en - zonder statiegeld dus - via kanalen als marktplaats verkochten.

De ILT zegt al veel importeurs te hebben gevonden die zich dus niet aan de statiegeldwet houden. Dat gebeurt niet altijd kwaadwillend, maar soms ook vanuit onwetendheid. "De importeurs krijgen een bepaalde termijn om de statiegeldregels door te voeren. Doen ze dit niet, dan krijgen ze een last onder dwangsom." Als het om grote hoeveelheden gaat, kan er ook strafrechtelijk worden opgetreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl