Een gestrande reiziger op Eindhoven Airport
NOS NieuwsAangepast

Tot zeker 17.00 uur geen vliegverkeer op Eindhoven Airport door storing

Tot zeker 17.00 uur vanmiddag is er geen vliegverkeer mogelijk vanaf Eindhoven Airport. Al de hele dag kunnen vliegtuigen niet landen of opstijgen op de luchthaven vanwege een storing.

De Koninklijke Luchtmacht laat via X weten dat het gaat om een netwerkstoring, waardoor vluchten niet afgehandeld kunnen worden. Naar verluidt zit het probleem bij de verkeerstoren.

De oorzaak van de storing zit bij Defensie, meldt het ministerie. Eindhoven Airport is het civiele gedeelte van de militaire vliegbasis Eindhoven en valt daarom onder het beheer van Defensie. Ook diverse hulp- en overheidsdiensten kampen met problemen door de netwerkstoring bij Defensie.

Impact onbekend

Het is niet duidelijk hoelang de storing op de luchthaven gaat duren. Meerder vluchten worden omgeleid via Schiphol, Brussel of Weeze. Ook zijn verschillende vluchten geannuleerd. Het Rode Kruis heeft een noodteam ingezet om gestrande passagiers op te vangen.

In de vertrekhal is het nog altijd erg druk en chaotisch. Op de luchthaven worden flessen water uitgedeeld aan gestrande reizigers. Eindhoven Airport laat reizigers weten de eigen website goed in de gaten te houden en contact te zoeken met hun luchtvaartmaatschappij.

Volgens een woordvoerder van de luchthaven zouden vandaag in totaal zo'n 20.000 reizigers vertrekken of aankomen in Eindhoven. "We weten nog niet wat de impact van de storing zal zijn en hoe het vliegverkeer er de rest van de dag uitziet. We raden reizigers aan onze website en sociale media in de gaten te houden voor updates over hun vlucht."

Reizigers komen niet verder dan de aankomsthal:

Vliegverkeer Eindhoven plat: 'Twijfel of we vandaag nog in Kreta aankomen'

"Het is een chaos op de luchthaven", zegt Omroep Brabant verslaggever Noël van Hooft die in Eindhoven is. "De security is helemaal afgesloten. Honderden, misschien wel een paar duizend mensen staan hier te wachten en krijgen eigenlijk geen informatie."

Op sociale media klagen reizigers daarover: "Er wordt al een aantal uur niet verteld wat er aan de hand is."

Op andere luchthavens in Nederland lijkt geen sprake te zijn van een storing. Een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zegt ook geen last te hebben van een storing en te kunnen opereren als gebruikelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl