Een straaljager van Israël gebruikt afweersystemen tegen een drone of raket, afgevuurd vanuit Libanon
NOS NieuwsAangepast

Israël voert aanvallen uit in Libanon, Hezbollah vuurt honderden raketten en drones af

Israël heeft vannacht aanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon. Israël zegt dat Hezbollahstrijders van plan waren om massaal raketten af te vuren op Israël. Israël heeft naar eigen zeggen tientallen doelen, waaronder raketlanceerinstallaties, vernietigd. Volgens het leger zijn daarbij meer dan honderd gevechtsvliegtuigen ingezet.

Hezbollah vuurde later in de nacht, rond 05.00 uur, naar eigen zeggen meer dan 300 raketten en ook drones af op Israël. Volgens Hezbollah ging het om een "grootschalige aanval" als vergelding voor het doden van commandant Fuad Shukr, eind vorige maand bij een Israëlische aanval in Beiroet.

Het Israëlische leger zegt dat er raketten en drones van Hezbollah boven het noorden van Israël zijn onderschept. Het is niet duidelijk om hoeveel het gaat. Israël zegt dat Hezbollah grote delen van het noorden wilde aanvallen maar ook doelen in centraal-Israël. Dat zou deels zijn voorkomen met de, wat Israël noemt, preventieve luchtaanvallen in Zuid-Libanon.

  • AFP
    Rook, rond 7.00 uur vanochtend, in het zuiden van Libanon na een aanval van Israël
  • AFP
    Explosie nadat de Israëlische luchtmacht een drone van Hezbollah uitschakelt

In het noorden van Israël waren rond 04.30 uur waarschuwingssirenes te horen. Vanwege de veiligheidssituatie in het land werden alle vluchten van en naar het vliegveld van Tel Aviv opgeschort. Rond 06.00 uur werd de luchthaven weer geopend.

Over schade is nog niets bekend. Volgens Israëlische media is in Noord-Israël een vrouw op de grond geraakt door scherven.

Iets voor 06.00 uur meldde Hezbollah dat de 'eerste fase' van hun aanval op Israël voltooid is. Volgens de militante beweging zijn 320 raketten afgevuurd en 11 militaire doelen geraakt.

Hezbollah zegt dat de operatie tegen Israël succesvol is verlopen. Verder bestrijdt de militante beweging beweringen van Israël dat het een grootschalige aanval heeft voorkomen. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah houdt later vandaag een toespraak.

Israël benadrukt dat zijn aanval van afgelopen nacht uit zelfverdediging was.

"We zagen dat er vlak naast de huizen van burgers in Zuid-Libanon door Hezbollah een grote aanval op Israël werd voorbereid", zei de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari in een vannacht geplaatste video op X, na de luchtaanvallen op Zuid-Libanon en voor de boodschap van Hezbollah. "We waarschuwen burgers in Hezbollahgebied om voor hun eigen veiligheid naar elders te gaan."

De Israëlische premier Netanyahu heeft ook gereageerd. Hij zei dat zijn regering vastbesloten is al het mogelijke te doen om Israël te verdedigen. "Wie ons kwaad doet, doen wij kwaad."

"Vanochtend signaleerden we de voorbereidingen van Hezbollah om Israël aan te vallen", aldus Netanyahu. "Er zijn duizenden raketten vernietigd die op het noorden van het land waren gericht. Er zijn ook veel andere bedreigingen afgewend."

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz zegt geen totale oorlog te willen. Wel zegt Israël "zijn reactie af te stemmen op wat er gebeurt."

Defensieminister van de Verenigde Staten Austin heeft de Israëlische minister van Defensie gesproken over de aanvallen van Hezbollah en in het gesprek benadrukt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen aanvallen van zowel Hezbollah als aanvallen van Iran en hun bondgenoten.

Ondanks de aanvallen over en weer van vannacht, neemt de Israëlische delegatie vandaag in Cairo volgens planning deel aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat wordt door de Israëlische legerradiozender gemeld, op basis van militaire functionarissen.

De geopolitieke relaties in het Midden-Oosten zijn complex. Wie is wie in het Midden-Oosten? En hoe verhouden de landen en de groeperingen zich tot elkaar? Ontdek het hieronder:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl