Trump (links) en Robert Kennedy junior bij een campagnebijeenkomst in Arizona
NOS NieuwsAangepast

Onafhankelijke kandidaat Robert F. Kennedy junior spreekt steun uit aan Trump

De onafhankelijke Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy junior heeft zijn steun uitgesproken aan de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Hij stelt zich niet meer verkiesbaar in tien staten waarin hij cruciale stemmen van Trump af had kunnen snoepen in zijn strijd met de Democratische kandidaat Kamala Harris. Ook gaat hij niet meer actief campagnevoeren voor zichzelf.

Een paar uur nadat hij bekend had gemaakt zijn campagne op te schorten, liet Kennedy zich zien op een campagnebijeenkomst van Trump in Arizona. Hij kwam het podium op na een speech van Trump, sprak kort de zaal toe en omhelsde vervolgens Trump.

Volgens Kennedy, kortweg RFK jr., toonden peilingen die hij zelf had laten uitvoeren aan dat zijn deelname in de tien staten schadelijk zou zijn voor de kansen van Trump. In andere staten blijft hij wel op de stembiljetten staan.

Kennedy zei onder meer vanwege de vrijheid van meningsuiting, de oorlog in Oekraïne en een "oorlog tegen onze kinderen" zijn naam van de stemformulieren af te laten halen. De onafhankelijke politicus werd niet gezien als serieuze potentiële winnaar. Maar hij kan zowel Trump als Harris dwarszitten door cruciale stemmen bij hen weg te kapen.

Op een campagnebijeenkomst in North Carolina bedankte Trump "Bobby" voor zijn steun. "Dat was heel aardig." De oud-president noemde hem "een geweldige vent, die door iedereen wordt gerespecteerd".

'Verraad van familiewaarden'

Volgens Kennedy heeft hij tweemaal met Trump gesproken na de moordaanslag op diens leven in juli en bood de oud-president hem een plek aan in zijn regering als hij wordt gekozen. Dat heeft Trump niet bevestigd.

Robert Kennedy is de neef van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy en zoon van diens vermoorde broer Robert F. Kennedy senior. De 70-jarige Kennedy junior is van huis uit Democraat en wilde aanvankelijk de strijd aangaan met Joe Biden. Toen de huidige president werd genomineerd door de Democratische partij, besloot Kennedy als onafhankelijk kandidaat een gooi te doen naar het presidentschap.

Veel familieleden van Kennedy uitten eerder al hun ongenoegen over de deelname van Kennedy aan de presidentsverkiezingen. Zij steunden openlijk de Democraat Joe Biden toen die nog de gedoodverfde presidentskandidaat was en steunen nu zijn opvolger Kamala Harris.

Een aantal broers en zussen van Kennedy brachten vandaag een verklaring naar buiten waarin ze hun broer veroordelen voor zijn steun aan Trump. "Het besluit van onze broer Bobby om Trump vandaag te steunen is een verraad aan de waarden die onze vader en familie het meest dierbaar zijn", stellen zij. "Het is een triest einde van een triest verhaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl