Vrouw stemt bij parlementsverkiezingen op Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Partij oud-premier wordt grootste op Sint-Maarten, maar huidige coalitie blijft regeren

Op Sint-Maarten heeft de partij van oud-premier Silveria Jacobs bij de parlementsverkiezingen de meeste stemmen gekregen. Maar vanwege zetelwinst van de zittende coalitie is het ondenkbaar dat de partij van Jacobs - National Alliance - een nieuwe regering gaat vormen.

Uit de voorlopige uitslag blijkt dat National Alliance 2264 stemmen heeft gekregen. De nummer twee, URSM van de huidige premier Luc Mercelina, kreeg 2230 stemmen.

Omdat de coalitie onder leiding van Mercelina van acht naar negen zetels gaat, kan de premier met zijn drie coalitiepartners op het eiland blijven doorregeren. Ook kreeg Mercelina de meeste voorkeursstemmen (1315).

Het parlement van Sint-Maarten, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, telt 15 zetels. Na de verkiezingen van gisteren zijn er zeven partijen die in het parlement komen. Drie partijen hebben drie zetels behaald. De opkomst is met 60 procent lager dan de vorige keer.

Beschoten

De verkiezingen kenden een tragische aanloop. In juli werd beginnend politicus Olivier Arrindell beschoten. Zijn vrouw kwam daarbij om het leven. De politicus en zijn dochter raakten gewond.

Het onderzoek naar de aanslag loopt nog, maar volgens Mercelina zijn er geen aanwijzingen dat die politiek gemotiveerd was. Toch waren er veel veiligheidsmaatregelen en patrouilleerden gisteren agenten uit Sint-Maarten, Curaçao, Aruba en de BES-eilanden in de straten van de hoofdstad Philipsburg.

Verder werd er gecontroleerd op wapenbezit en werd het verkeer in de gaten gehouden. De verkiezingsdag is rustig verlopen, er zijn geen grote incidenten gemeld.

De partij van Arrindell, OMC, heeft niet genoeg stemmen voor een zetel gehaald.

Het was de tweede keer binnen een jaar dat de inwoners van Sint-Maarten naar de stembus mochten voor parlementsverkiezingen. Begin mei kreeg het eiland een nieuwe regering die met veel moeite tot stand was gekomen, maar zeventien dagen later was het kabinet al gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl