Hulpdiensten bij het winkelcentrum aan de Europaboulevard in Alkmaar
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Meisjes bekennen brandstichting Alkmaar, 'handelden uit verveling'

De twee meisjes die vrijdag werden aangehouden voor de brand in een winkelcentrum in Alkmaar hebben bekend dat ze op zeven plekken brand hebben gesticht. Dat zegt hun advocaat. De meisjes zijn 12 en 14 jaar oud en niet 16 à 17 jaar oud, zoals in het Burgernetbericht stond dat vrijdag werd verspreid.

Advocaat Elwin Boskma zegt tegen NH Nieuws dat ze uit verveling handelden. "Ze hadden afgesproken in het park in de Mare om te chillen. Niet om doelbewust branden te stichten en zeker niet met deze gevolgen." Volgens hem gaat het om "kwetsbare" meisjes uit Alkmaar, maar op dit moment met woonadressen in Heerhugowaard en Den Helder.

"Ze hebben vakantie, geen school, weinig dagbesteding", aldus de advocaat. "En ik snap dat mensen vanuit hun eigen perceptie denken: hoe gek kun je zijn. Maar wij kunnen niet in het brein kijken van minderjarigen. En we kunnen er als volwassenen ook niet van uitgaan dat deze kwetsbaren de gevolgen van hun daden op dezelfde manier zien."

Sommige huizen bij het winkelcentrum moeten gesloopt worden, de buurtbewoners zijn enorm geschrokken:

Buurt schrikt van schade door aangestoken brand: 'Had veel erger kunnen aflopen'

Boskma zegt tegen NH Nieuws dat hij contact heeft gehad met de ouders van het tweetal. "Een van de moeders had al gehoord van de branden en kreeg daarna een telefoontje dat haar dochter erbij betrokken was. Dat is heftig. En dat kan iedereen zich voorstellen."

Over de band tussen de ouders en de meisjes, of ze bijvoorbeeld thuis wonen en wat hij bedoelt met hun vermeende kwetsbaarheid wil Boskma niets kwijt.

De meisjes zijn vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De voorlopige hechtenis van de 14-jarige is met veertien dagen verlengd. De 12-jarige is vrijgelaten, maar ze blijft wel verdachte.

Reeks brandstichtingen

Het OM zegt dat het tweetal verdacht wordt van betrokkenheid bij brandstichting op in totaal zeven locaties. De eerste brandstichting was rond 15.00 uur in een bibliotheek in de Gasthuisstraat. Daarna volgden meer brandstichtingen, op een na allemaal in het centrum. De laatste brandstichting was om 19.15 uur in het winkelcentrum in het noorden van Alkmaar.

Bij die laatste brand werd een kledingwinkel verwoest en liepen ook andere bedrijven schade op. De bewoners van appartementen daarboven moesten de nacht elders doorbrengen.

Grote mond

De regionale zender NH deed onderzoek naar het verband tussen de brand in het winkelcentrum en andere branden diezelfde middag en avond in Alkmaar. Daaruit komt naar voren dat de meisjes al vroeg op de dag uit een bibliotheek in Alkmaar-Noord werden gezet. "Ze kwamen met veel lawaai binnen en hadden een grote mond", zegt een medewerker van de bibliotheek tegen NH.

Later liepen ze een andere bibliotheek binnen, in het centrum van Alkmaar. Kort daarna ontdekte een vrijwilliger een brandende hoed op de eerste verdieping. Hij wist het brandje snel te blussen. Daarna zijn er brandjes geweest bij de Grote Kerk, een bioscoop, een McDonald's en een sportwinkel.

De meisjes werden al snel in verband gebracht met de brand in de sportwinkel. De politie vroeg op Burgernet om uit te kijken naar twee tieners van "rond de 16 à 17 jaar oud". Later, na het uitbreken van de brand in het winkelcentrum, werden ze aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl