Het uitgebrande gebouw in Alkmaar
NOS NieuwsAangepast

Brand in winkelcentrum Alkmaar onder controle, twee tieners opgepakt

De brand in een winkelcentrum in Alkmaar is onder controle, meldt de Veiligheidsregio. Vrijdagavond rond 23.00 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'. De brandweer is nog bezig met het nablussen en de sloop van het pand.

De brand woedde urenlang in het winkelcentrum aan de Europaboulevard. Boven de stad waren vanaf grote afstand rookwolken te zien. Vanwege het vuur werden de bovenliggende appartementen ontruimd. Bewoners van vijf woningen konden vannacht niet terug naar huis. Voor wie niet bij familie of vrienden terecht kon, werd er een overnachting elders geregeld.

Het vuur ontstond kort na 19.00 uur in een filiaal van Kik, waar kleding en huishoudelijke spullen worden verkocht. Later breidde de brand zich uit naar een naastgelegen pand. Voor zover bekend konden alle medewerkers van de kledingwinkel op tijd naar buiten komen en zijn er geen gewonden, wel werd iemand nagekeken in een ambulance.

De politie heeft twee tienermeisjes aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de brand. Volgens de politie werden ze eerder op de avond gezien bij een kleinere brand die was ontstaan in een filiaal van Decathlon.

NL-Alert

Kort na het uitbreken van die kleinere brand werd al een melding via Burgernet verstuurd om uit te kijken naar twee tieners "rond de 16 à 17 jaar oud". Pas na het uitbreken van de grote brand in het winkelcentrum werden ze door de politie gevonden.

Vanwege de brand stuurde de Veiligheidsregio ook een NL-Alert naar mensen in de omgeving, met het advies om ramen en deuren te sluiten, en om de mechanische ventilatie uit te zetten.

De brandweer was vrijdagavond volop bezig met bluswerkzaamheden:

Brand in winkelcentrum Alkmaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl