Een Oekraïense vluchteling ligt op een bed in de opvang in een hal van de Jaarbeurs
NOS NieuwsAangepast

Overvolle opvang Oekraïense vluchtelingen in Jaarbeurs sluit

De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht sluit, omdat de locatie overvol is. Dat heeft de Veiligheidsregio Utrecht bekendgemaakt. Bij de opvang konden kwetsbare Oekraïense vluchtelingen zich melden na hun aankomst in Nederland om op adem te komen voor ze naar een plek gingen waar ze langer mochten verblijven.

Het was de bedoeling dat de Oekraïners vanuit de opvang in de Jaarbeurs binnen 24 uur nieuw onderdak vonden. Dat bleek lastig, omdat er landelijk weinig opvangplekken beschikbaar komen. Wekelijks blijven ruim 300 Oekraïners erbij komen in Nederland, terwijl er maar ongeveer 100 bedden beschikbaar komen, stelt de veiligheidsregio. In de Jaarbeurs zelf is plek voor maximaal 140 mensen.

De opvang in de Jaarbeurs raakte door het gebrek aan doorstroming overvol. Daardoor lukte het volgens de veiligheidsregio niet om voldoende zorg te bieden. Ook stonden er lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en was er onvoldoende privacy.

"De oorzaak zit niet bij de instroom", zegt een woordvoerder van het ministerie van Asiel en Migratie. "Het achterblijven van de opvangplekken is het probleem." Het ministerie zegt de betrokken partijen opnieuw aan te sporen om zich aan bestaande afspraken over het opvangen van vluchtelingen te houden.

Kwetsbare vluchtelingen

Sinds eind februari golden al beperkingen bij de toelating. Niet meer alle Oekraïners, maar alleen kwetsbare vluchtelingen, zoals vrouwen en kinderen, gezinnen met minderjarige kinderen of oudere vluchtelingen kwamen nog in aanmerking om te verblijven op de locatie. Dat gold ook voor mensen met een acute psychische of fysieke aandoening.

Voor degenen die op dit moment in de Jaarbeurs verblijven worden andere opvangplekken gezocht in Nederland door het Landelijk Centrum Vluchtelingen Spreiding. Oekraïners die nu in Nederland arriveren en zich melden, moeten zelf een verblijfplaats zoeken, zegt de veiligheidsregio.

"Als dat niet lukt kun je je altijd melden bij een gemeente," zegt de woordvoerder van het ministerie. "Zij hebben altijd de inspanningsverplichting om onderdak te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl