Oekraïners die in oktober in de Jaarbeurs werden toegelaten
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Twintig Oekraïners bij centrale opvang geweigerd, Van der Burg wil iedereen opvangen

Bij de centrale opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht zijn sinds gisteren zeker twintig Oekraïense vluchtelingen geweigerd, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De locatie is overvol.

Vanwege lange rijen bij de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy, zag de Veiligheidsregio zich gistermiddag genoodzaakt de deuren van het centrale aanmeldpunt te sluiten. Het Rode Kruis bekijkt of het de Veiligheidsregio te hulp kan schieten.

De opvangplek zit in hal 5 van de Jaarbeurs. Oekraïners kunnen er na aankomst in Nederland even op adem komen. Het is de bedoeling dat ze binnen 24 uur naar een plek gaan waar ze langer kunnen blijven.

Omdat er elders in Nederland ook onvoldoende plekken zijn, kunnen de Oekraïners in de Jaarbeurs nergens heen.

Van der Burg

Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel) heeft vandaag in de Tweede Kamer gezegd dat het "zeer onwaarschijnlijk" is dat er de komende tijd Oekraïners op straat moeten slapen vanwege sluiting van de opvang, maar garanties kan hij niet geven. Kwetsbare mensen worden volgens hem sowieso opgevangen als ze zich bij de Jaarbeurs melden.

Er zijn wel dringend extra opvangplekken nodig, zei Van der Burg, omdat er inmiddels zo'n 100.000 Oekraïners gebruik maken van de opvang. "Het is wel persen."

Extra hulp

Het Rode Kruis zegt in overleg te zijn met de Veiligheidsregio. De hulporganisatie leverde eerder honderd veldbedden voor de centrale opvang in de Jaarbeurs, meldt RTV Utrecht.

Volgens een woordvoerster kan het Rode Kruis meer bedden leveren. Ook kunnen mensen worden ingezet om te helpen bij het uitdelen van maaltijden of het bieden van een luisterend oor.

Gisteren liet Olga zien hoe het eraan toegaat in de opvang. Voor haar en haar gezin was er nog net plek:

Tijdelijke stop overvolle opvang Oekraïners, Olga en haar gezin waren nog op tijd

Oekraïners die zich in de tussentijd in Utrecht melden en niet direct hulp nodig hebben, moeten zelf onderdak vinden. "Onder hen zijn ook alleenstaande vrouwen en gezinnen met kleine kinderen", zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk. De hulporganisatie waarschuwt dat "door te gokken op het improvisatievermogen van Oekraïners die net in Nederland aankomen" het risico bestaat dat deze vluchtelingen op straat belanden.

Dagelijks melden zich 50 tot 70 nieuwe mensen voor hulp, terwijl er plaats is voor maximaal 140 mensen. Pas als het aantal Oekraïners in de Jaarbeurs tot onder de 80 is gedaald, gaat de deur weer open. Directeur Donker van de Veiligheidsregio Utrecht riep eerder op om snel elders opvang aan te bieden.

Ook VluchtelingenWerk maakt zich zorgen over de overvolle opvang. De hulporganisatie vreest dat als er niet snel meer opvangplekken komen in het land, de situatie nog "dagen of weken" kan duren. "Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog staan Oekraïense vluchtelingen voor een dichte deur zonder opvang."

De Veiligheidsregio Utrecht zegt dat mensen die zich nu melden een andere reden hebben om naar Nederland te komen dan die bij het begin van de oorlog in Oekraïne.

Toen meldden zich vooral kwetsbaren, zoals vrouwen, kinderen en gewonden. Nu zijn het grotendeels Oekraïners die voor werk en de goede voorzieningen naar Nederland komen, aldus Donker.

Advertentie via Ster.nl