NOS Nieuws

Puinruimen in Sankt Anton na modderstromen, meer zware buien verwacht

De Oostenrijkse deelstaat Tirol neemt de schade op na het noodweer en de modderstromen van gisteren. Vooral in de plaats Sankt Anton is er veel schade. Volgens de omroep ORF zijn daar meer dan 350 hulpverleners aan het werk, van onder meer de brandweer en het Rode Kruis.

De prioriteit ligt bij het leegpompen van kelders en het leeghalen van greppels die zijn volgelopen met modder en stenen. Dat is nodig omdat er de komende dagen meer zware onweersbuien worden verwacht en het water anders niet kan wegstromen.

Op beelden uit Sankt Anton zijn ophopingen van steen, takken en modder te zien. Graafmachines zijn bezig het puin af te voeren en doorgangen te maken voor verkeer. Vanuit de hele regio is daarvoor materieel naar het dorp gestuurd.

  • Jan-Willem Buck | NOS Ooggetuige
    Opruimwerkzaamheden na het noodweer
  • ORF
    Een bus die bij een halte stond kwam vast te zitten door de modderstromen

"Je ziet de hele tijd vrachtwagens die al het puin wegrijden", zegt de Nederlander Jan-Willem Buck, die in Sankt Anton op vakantie is. "Je ziet ook dat er voorbereidingen worden getroffen voor als het opnieuw losgaat." Zo worden er zandzakken aangevoerd. Ook wordt het puin gebruikt voor het maken van barricades.

In het centrum van het dorp is de schade relatief beperkt. De meeste winkels en restaurants zijn open, ziet Buck. "Maar ook hier zie je dat ze bezig zijn met voorbereidingen voor nieuw noodweer."

  • ORF
    Het weggeslagen deel van de Arlbergstrasse
  • ORF
    Het is nog onduidelijk hoelang het opruimen en het herstel gaan duren
  • ORF

Ten westen van Sankt Anton is een belangrijke verkeersader weggeslagen. Het gaat om de Arlbergstrasse, die Tirol met de andere westelijke deelstaat Vorarlberg verbindt. De grond onder een van de rijstroken is weggespoeld, waarna het asfalt naar beneden stortte. De weg is in ieder geval tot zaterdagavond dicht; volledig herstel kan maanden duren.

De stremming is extra hinderlijk omdat ook de Arlbergtunnel en een andere route tussen de twee deelstaten, de Silvrettastrasse, dicht zijn. Aan de tunnel wordt onderhoud gepleegd en de Silvrettastrasse is sinds een aardverschuiving in juli dicht.

Bekijk ook deze video van gisteravond, waarop je kunt zien hoe het misging:

Auto's meegesleurd door modderstromen in Tirol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl