NOS NieuwsAangepast

Kabinet na berichten over Nord Stream: steun aan Oekraïne onverminderd

Het kabinet wil niet ingaan op recente berichten over de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland in 2022. Deze week kwam naar buiten dat in Duitsland een arrestatiebevel loopt tegen een Oekraïner die bij het opblazen van de pijpleiding betrokken zou zijn en volgens The Wall Street Journal wist de Oekraïense president Zelensky van het plan.

Premier Schoof en de ministers Veldkamp van Buitenlandse Zaken en Brekelmans van Defensie benadrukten vandaag dat ze nu eerst het Duitse onderzoek afwachten en dat ze daarover niet willen speculeren.

Onder meer regeringspartij PVV heeft gevraagd of er gevolgen aan moeten worden verbonden als Oekraïne achter de aanslag zit. Schoof zei dat de steun aan Oekraïne onverminderd is: "De veiligheid van Nederland en Europa is erbij gebaat om Oekraïne te steunen." En Veldkamp had het over steun in de strijd tegen Rusland, "politiek, militair, financieel en moreel".

Rol MIVD

Eerder kwam naar buiten dat de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD al in een vroeg stadium op de hoogte was van een mogelijke aanslag door Oekraïners en daarvan de Amerikaanse CIA op de hoogte stelde.

Ook daar wilden leden van het kabinet vandaag niets over zeggen. Brekelmans: "Dat is omdat we onze bronnen moeten beschermen en daarmee ook het functioneren van onze inlichtingendiensten." Schoof zei wel dat "als het nodig" is de 'Commissie Stiekem' in de Tweede Kamer hierover kan worden bijgepraat. In die commissie zitten de voorzitters van de grootste fracties en die worden geregeld vertrouwelijk geïnformeerd over ontwikkelingen rond de diensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl